ßßß
Pierwszy raz jadłam to ciasto u mojej Siostry. Smakowało obłędnie więc zaczęłam robić je sama. Był czas, że pojawiało się na większości imprez w moim domu, a potem już w domach znajomych, którzy też uzależnili się od tego cudownego musu. Największym fanem tego deseru jest jednak Mąż nr 2.Jest w stanie zjeść połowę za jednym zamachem! Zachęcam Was do spróbowania, tym bardziej, że ciasto nie jest zbyt pracochłonne i co ważne nie wymaga pieczenia. Już jestem ciekawa, czy Was też wciągnie ta czekoladowa pokusa.Potrzebujesz:Spód:Podłużne lub okrągłe biszkopty lub gotowy spód biszkoptowy (jeśli masz ambicję, czas i chęci możesz oczywiście upiec biszkopt samodzielnie ;) )Mus ciemny:200 g gorzkiej czekolady,2 żółtka,3 łyżki cukru pudru,250 ml zimnej śmietany do ubijania*Mus biały:200 g białej czekolady,2 żółtka,3 łyżki cukru pudru,250 zimnej śmietany do ubijania** ja używam Rama Cremefine do ubijaniaWykonanie:Tortownicę (około 21 cm) wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej biszkopty lub biszkoptowy spód. Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej: włóż do metalowej miseczki połamaną czekoladę i ustaw miseczkę na garnku z niewielką ilością wody. Podgrzewaj wodę na niewielkim ogniu do momentu aż czekolada w miseczce nie rozpuści się. Od czasu do czasu mieszaj. Pozostaw czekoladę do przestygnięcia.W czasie kiedy czekolada się rozpuszcza, utrzyj do białości żółtka z dwiema łyżkami cukru pudru. W osobnej misce ubij na sztywno śmietanę z pozostałą łyżką cukru. Do masy z żółtek dodaj rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszaj. Następnie dodawaj małymi porcjami ubitą śmietanę i delikatnie połącz całość.Gotową masę przełóż do tortownicy, włóż do lodówki.Powyższe czynności powtórz z białą czekoladą. Gotową masę wyłóż na ciemną masę i całość włóż do lodówki na ok. 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu wierzch deseru udekoruj startą czekoladą, gorzkim kakao lub świeżymi owocami.


Smacznego!