Wykonanie

Letni smak w marcu. Delikatne kruche ciasto, słodko - cierpkie
maliny i pyszna kruszonka z chrupiącymi
płatkami owsianymi.Smakuje tak samo dobrze na ciepło jak i po wystudzeniu – jeśli coś jeszcze zostanie, bo ta
tarta jest naprawdę wciągająca.Potrzebujesz:Ciasto:250 g
mąki,125 g miękkiego
masła,szczypta
soli,zimna
woda (kilka łyżek)Kruszonka:3/4 szklanki
mąki,3/4 szklanki
cukru trzcinowego,1/2 łyżeczki
soli,6 łyżek stołowych
oleju kokosowego w płynie (ja dodałam zwykłego
masła wcześniej roztopionego),1/2 szklanki
płatków owsianych,2 łyżki stołowe
cukru waniliowego,1 opakowanie mrożonych
malin, które uprzednio należy wyjąć z zamrażalnika na kilka minut, następnie zmiksować i dodać 3 łyżki
cukru do smakuWykonanie:Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.Do miski wsypujemy
mąkę,
sól,
masło i wyrabiamy krótko dodając
wodę. Kiedy ciasto jest gotowe, robimy z niego kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki (ten sam przepis został wykorzystany do tarty z
brzoskwiniami).Kiedy ciasto leży w lodówce przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki (oprócz
płatków owsianych) wymieszaj widelcem. Następnie dodaj
olej kokosowy (lub roztopione, schłodzone
masło) i
płatki owsiane.Formę do tarty (około 26 cm) smarujemy
masłem i wykładamy na nią ciasto (najlepiej je rozwałkować i przenieść do formy). Ciasto nakłuwamy widelcem a następnie podpiekamy około 15 minut. Po tym czasie wyjmij tatrę z piekarnika, rozłóż na nim
maliny i posyp kruszonką. Włóż ponownie do piekarnika i piecz kolejne 30 minut. Przed podaniem posyp
cukrem pudrem. Świetnie smakuje na gorąco z
lodami.







Smacznego!