ßßß
Letni smak w marcu. Delikatne kruche ciasto, słodko - cierpkie maliny i pyszna kruszonka z chrupiącymi płatkami owsianymi.Smakuje tak samo dobrze na ciepło jak i po wystudzeniu – jeśli coś jeszcze zostanie, bo ta tarta jest naprawdę wciągająca.Potrzebujesz:Ciasto:250 g mąki,125 g miękkiego masła,szczypta soli,zimna woda (kilka łyżek)Kruszonka:3/4 szklanki mąki,3/4 szklanki cukru trzcinowego,1/2 łyżeczki soli,6 łyżek stołowych oleju kokosowego w płynie (ja dodałam zwykłego masła wcześniej roztopionego),1/2 szklanki płatków owsianych,2 łyżki stołowe cukru waniliowego,1 opakowanie mrożonych malin, które uprzednio należy wyjąć z zamrażalnika na kilka minut, następnie zmiksować i dodać 3 łyżki cukru do smakuWykonanie:Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.Do miski wsypujemy mąkę, sól, masło i wyrabiamy krótko dodając wodę. Kiedy ciasto jest gotowe, robimy z niego kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki (ten sam przepis został wykorzystany do tarty z brzoskwiniami).Kiedy ciasto leży w lodówce przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki (oprócz płatków owsianych) wymieszaj widelcem. Następnie dodaj olej kokosowy (lub roztopione, schłodzone masło) i płatki owsiane.Formę do tarty (około 26 cm) smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto (najlepiej je rozwałkować i przenieść do formy). Ciasto nakłuwamy widelcem a następnie podpiekamy około 15 minut. Po tym czasie wyjmij tatrę z piekarnika, rozłóż na nim maliny i posyp kruszonką. Włóż ponownie do piekarnika i piecz kolejne 30 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Świetnie smakuje na gorąco z lodami.





Smacznego!