ßßß
Przepyszne ciasto. Wilgotne, bogate w bakalie z kawałkami rozpuszczonej czekolady. Piekę je dość często, bo uwielbiam zjeść kawałek do porannej kawy w pracy. Współpracownicy też nie narzekają :)Podczas pieczenia roznosi się po domu cudowny zapach bananów i czekolady. Spróbujcie koniecznie.Składniki:150 g roztopionego masła,175 g mąki pszennej,150 g drobnego cukru do wypieków,2 jajka,1/2 łyżeczki sody,2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,3 większe lub 4 mniejsze banany (rozgniecione),100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (posiekanej),garść posiekanych dowolnych orzechów ,100 g suszonej śliwki pokrojonej na drobne kawałeczkiWykonanie:Nastaw piekarnik na 170 stopni.Masło utrzyj z cukrem aż powstanie gęsta emulsja. Dodawaj pojedynczo jajka cały czas miksując, następnie dodaj rozgniecione banany, orzechy, czekoladę i śliwkę.Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj starannie. Całość przesyp do masy z bananami, mieszaj do połączenia składników.Gotowe ciasto przelej do foremki keksówki (około 25-30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz przez około 45-55 minut (do tzw. suchego patyczka).Efekt:
Smacznego!Za inspirację posłużył mi przepis Nigelli Lawson, wprowadziłam jednak wiele zmian.