Wykonanie

Przepyszne ciasto. Wilgotne, bogate w
bakalie z kawałkami rozpuszczonej
czekolady. Piekę je dość często, bo uwielbiam zjeść kawałek do porannej
kawy w pracy. Współpracownicy też nie narzekają :)Podczas pieczenia roznosi się po domu cudowny zapach
bananów i
czekolady. Spróbujcie koniecznie.Składniki:150 g roztopionego
masła,175 g
mąki pszennej,150 g drobnego
cukru do wypieków,2
jajka,1/2 łyżeczki
sody,2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia,3 większe lub 4 mniejsze
banany (rozgniecione),100 g
mlecznej lub
gorzkiej czekolady (posiekanej),garść posiekanych dowolnych
orzechów ,100 g
suszonej śliwki pokrojonej na drobne kawałeczkiWykonanie:Nastaw piekarnik na 170 stopni.
Masło utrzyj z
cukrem aż powstanie gęsta emulsja. Dodawaj pojedynczo
jajka cały czas miksując, następnie dodaj rozgniecione
banany,
orzechy,
czekoladę i
śliwkę.Do osobnej miski przesiej
mąkę, dodaj
proszek do pieczenia i
sodę. Wymieszaj starannie. Całość przesyp do masy z
bananami, mieszaj do połączenia składników.Gotowe ciasto przelej do foremki keksówki (około 25-30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą. Piecz przez około 45-55 minut (do tzw. suchego patyczka).Efekt:


Smacznego!Za inspirację posłużył mi przepis Nigelli Lawson, wprowadziłam jednak wiele zmian.