Wykonanie
Atmosfera zbliżających się Świąt sprawia, że myśli same krążą wokół aromatów
śliwkowych i korzennych. Nawet chlebek upiekłyśmy taki, że w wersji słodszej z powodzeniem mógłby być piernikiem ;) Pachnie pięknie
śliwkami i
cynamonem, sam zapach wprawia w radosny nastrój :)

Składniki:
mąka ryżowa drobno mielona 300 g
skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub tapioka 200 g
mąka z niepalonej gryki 100 g
siemię lniane mielone 2 łyżki
drożdże instant 1 torebka 7g
sól 1 łyżeczka
powidła śliwkowe 3 łyżki
śliwki suszone 100 g
mleko roślinne np.
sojowe 250 ml
olej 3 łyżkibłonnik gryczany (niekoniecznie)2 łyżkikarob mielony 3 łyżeczki
cynamon 0,5 łyżeczkiZamiast
mąki ryżowej można użyć kukurydzianej lub jaglanej.Karob można pominąć, lub dodać łyżeczkę
kakao lub prażonej
cykorii instant.Zamiast
powideł śliwkowych można użyć
syropu daktylowego lub łyżki
brązowego cukru.Przygotowanie:
Suszone śliwki zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach
wodę odlać,
śliwki pokroić na kawałki. My chyba pokroiłyśmy zbyt drobno, bo prawie nam zniknęły w cieście ;)Wymieszać suche składniki.
Mleko podgrzać do około 30 stopni, połączyć z
mąką, dodać
olej, powidła i wyrobić mikserem gładkie ciasto, w razie potrzeby dolewając
wody do uzyskania konsystencji bardzo gęstej
śmietany. Dodać pokrojone
śliwki i delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do foremki typu keksówka wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej
olejem i oprószonej
mąką gryczaną. (Nasza forma miała 40 cm x 12 cm)Odstawić w ciepłe miejsce (około 30 stopni) na około 1 godzinę do wyrośnięcia.Piec w nagrzanym do 210 stopni piekarniku około 1 godziny (do suchego patyczka)