ßßß
wega ńskie(ok. 14-15 sztuk)- 360 g mąki orkiszowej typ 700 + 1 łyżka do roztworu drożdżowego- 1 łyżeczka cukru brązowego- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant- 140 ml mleka roślinnego- 100 ml syropu z agawy- 80 ml oleju ryżowego/winogronowego- 1 i 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalana 3 łyżkami ciepłej wody- skórka starta z 1 cytryny- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego- 3/4 łyżeczki soliDo ciepłego mleka dodaję drożdże, 1 łyżeczkę brązowego cukru i 1 łyżkę mąki. Całość pozostawiam na ok. 10-15 min.Do dużej miski wrzucam mąkę orkiszową, ziemniaczaną, olej, sól, pastę waniliową, siemię lniane z wodą, syrop z agawy, cynamon, skórkę z cytryny i zaczyn drożdżowy. Całość wyrabiam ok 10 min. Jeśli masa jest zbyt sucha, można dodać 1-2 łyżki mleka, jeśli zbyt mokra odrobinę mąki (masa nie może kleić się do rąk). Należy ugniatać ciasto tak, aby wtłoczyć do ciasta jak najwięcej powietrza.Ciasto formuję w kulę iZagniecione ciasto przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu, z dala od przeciągów na ok. 2 h.Po 2 h jeszcze raz dobrze ugniatam ciasto i dzielę je na ok. 15 części (każda ma ok. 50 g). Każdą chwilę ugniatam i formuję w kulę. Jeśli ciasto nie daje się dobrze formować, znaczy, że jest zbyt suche - należy dodać odrobinę mleka i formować dłońmi lekko skropionymi olejem. Gotowe kuleczki delikatnie smaruję olejem, a następnie nacinam nożyczkami, by uzyskać uszy (jak w tym przepisie), a wykałaczką robię oczy.Pozostawiam je na 15 min - w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 st. C. Piekę ok. 20 min, dopóki nie staną się rumiane.Gotowe cynamonowe bułeczki studzę na kuchennej kratce.Smacznego!