Wykonanie
Święta Wielkanocne niewątpliwie kojarzą mi się z zającem wielkanocnym . Zdrowym, kicającym, więc nie martwcie się - nie wyląduje na moim wielkanocnym
stole. Postanowiłam zrobić Wam małą kulinarną niespodziankę, która zapewne spodoba się Waszym pociechom. To
cynamonowe bułeczki orkiszowe, które zachwycają nie tylko smakiem i aromatem, ale i swoim oryginalnym wyglądem. Będą niezwykle efektownie prezentować się w święconce czy na wielkanocnym
stole. Zapewniam, ucieszą oko nie tylko tych najmłodszych... :)Niby zwykłe bułeczki, lek ko słodkie, wyraźnie cy namonowe, z delikatną nutą cyt ryny i
wanilii . Bułeczki, idealne dla najmłodszych, choć nape wno zasmakują także tym wyrośniętym dzieciom. Za puszystość wypieku odpowiada tu niezwykle zdrow a
mąka orkiszowa, do której jedzenia zachęcam wszystkich. O jej zdrowotnych właś ciwościach
pisałam tutaj .Bułeczki u form owałam na kształt wielkanocnych zajączków, zamieniając je w niezwykły, świąteczny wypiek, kt óry kusi nie tylko smakiem, ale przede wszystkim wyglądem. Te
cynamonowe bułeczki-zajączki są idealną jadalną ozdobą do święconki.

wega ńskie(ok. 14-15 sztuk)- 360 g
mąki orkiszowej typ 700 + 1 łyżka do roztworu
drożdżowego- 1 łyżeczka
cukru brązowego- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 1 i 1/2 łyżeczki
drożdży instant- 140 ml
mleka roślinnego- 100 ml
syropu z agawy- 80 ml
oleju ryżowego/winogronowego- 1 i 1/2 łyżki mielonego
siemienia lnianego zalana 3 łyżkami ciepłej
wody- skórka starta z 1
cytryny- 1 i 1/2 łyżeczki
cynamonu- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu
waniliowego- 3/4 łyżeczki
soliDo ciepłego
mleka dodaję
drożdże, 1 łyżeczkę
brązowego cukru i 1 łyżkę
mąki. Całość pozostawiam na ok. 10-15 min.Do dużej miski wrzucam
mąkę orkiszową, ziemniaczaną,
olej,
sól, pastę
waniliową,
siemię lniane z
wodą,
syrop z agawy,
cynamon,
skórkę z cytryny i zaczyn
drożdżowy. Całość wyrabiam ok 10 min. Jeśli masa jest zbyt sucha, można dodać 1-2 łyżki
mleka, jeśli zbyt mokra odrobinę
mąki (masa nie może kleić się do rąk). Należy ugniatać ciasto tak, aby wtłoczyć do ciasta jak najwięcej powietrza.Ciasto formuję w kulę iZagniecione ciasto przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu, z dala od przeciągów na ok. 2 h.Po 2 h jeszcze raz dobrze ugniatam ciasto i dzielę je na ok. 15 części (każda ma ok. 50 g). Każdą chwilę ugniatam i formuję w kulę. Jeśli ciasto nie
daje się dobrze formować, znaczy, że jest zbyt suche - należy dodać odrobinę
mleka i formować dłońmi lekko skropionymi
olejem. Gotowe kuleczki delikatnie smaruję
olejem, a następnie nacinam nożyczkami, by uzyskać uszy (jak w tym przepisie), a wykałaczką robię oczy.Pozostawiam je na 15 min - w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 st. C. Piekę ok. 20 min, dopóki nie staną się rumiane.Gotowe
cynamonowe bułeczki studzę na kuchennej kratce.Smacznego!