ßßß
Można przygotować wersję wegańską (z agarem) lub z żelatyną. Składniki:kasza jaglana ugotowana na miękko 1 szklankamleko ryżowe, sojowe lub inne 1,5 szklankidojrzały banan 1 sztdaktyle 8 sztagar lub żelatyna 2 łyżeczkiPolewa:krówki sojowe 4-5 sztmleko sojowe 2 łyżkiDla osób uczulonych na soję zamiast polewy krówkowej polecam syrop daktylowy lub z agawy.Przygotowanie:Daktyle zalać wrzątkiem, po kilku minutach (gdy zmiękną) odlać nadmiar wody.Żelatynę (lub agar) zalać 3 łyżkami mleka i zostawić aby spęczniała.Resztę mleka zagotować, wyłączyć kuchenkę, dodać żelatynę/agar i wymieszać do rozpuszczenia. Do gorącego mleka wrzucić daktyle, pokrojonego banana, kaszę i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Przelać do miseczek lub foremek silikonowych. (Aby po ostudzeniu wychodziły ładne "babeczki" można foremki lekko nasmarować np. olejem)Polewę krówkową przygotować rozpuszczając w gorącym mleku pokruszone krówki, można dodatkowo podgrzać wstawiając naczynie do gorącej wody. (lepiej nie rozpuszczać w garnku na kuchence, bo bardzo łatwo przypalić ;)