Wykonanie
Bardzo prosta do wykonania i niezwykle efektowna
tarta. Kruche kukurydziane ciasto,
waniliowy krem budyniowy i soczyste
nektarynki tworzą przepyszne połączenie :)

Składniki:Ciasto:250 gbezglutenowa
miks na ciasto kruche lub
skrobia i
mąka kukurydziana
cukier puder 125 g
masło lub
margaryna bezmleczna 125 g
proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki
siemię lniane mielone 1 łyżeczka
mleko sojowe,
ryżowe lub inne 2 łyżki
aromat waniliowy kilka kropelKrem budyniowy:
budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka
mleko sojowe lub
ryżowe 1,5 szklanki
margaryna bezmleczna 0,5 kostki+ kilka
nektarynekPrzygotowanie:
Siemię lniane rozmieszać z
mlekiem, pozostawić do spęcznienia.
Margarynę utrzeć z
cukrem pudrem, dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i kleik z siemienia. Wyrobić ciasto. Wykleić warstwą ciasta dno i ścianki foremki. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Ostudzić.
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki
mleka mniej niż w instrukcji - musi być gęsty. Jeśli mamy
budyń bez
cukru, to oczywiście dosłodzić wg uznania. Ostudzić.
Margarynę utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać do otrzymania gładkiej masy.Wyłożyć krem na ciasto, udekorować plasterkami
nektarynki (zaczynając od obwodu) i wstawić do lodówki aby krem zgęstniał.