ßßß
Składniki:Ciasto:250 gbezglutenowa miks na ciasto kruche lub skrobia i mąka kukurydzianacukier puder 125 gmasło lub margaryna bezmleczna 125 gproszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczkisiemię lniane mielone 1 łyżeczkamleko sojowe, ryżowe lub inne 2 łyżkiaromat waniliowy kilka kropelKrem budyniowy:budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebkamleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklankimargaryna bezmleczna 0,5 kostki+ kilka nektarynekPrzygotowanie:Siemię lniane rozmieszać z mlekiem, pozostawić do spęcznienia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kleik z siemienia. Wyrobić ciasto. Wykleić warstwą ciasta dno i ścianki foremki. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Ostudzić.Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki mleka mniej niż w instrukcji - musi być gęsty. Jeśli mamy budyń bez cukru, to oczywiście dosłodzić wg uznania. Ostudzić. Margarynę utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać do otrzymania gładkiej masy.Wyłożyć krem na ciasto, udekorować plasterkami nektarynki (zaczynając od obwodu) i wstawić do lodówki aby krem zgęstniał.