ßßß
Składniki:filet z indyka 500 gcebula 2 sztgrzyby około 500 golej około 4 łyżkiorzechy nerkowca lub piniowe 1/4 szklankisól, pieprz, kolendra mielona do smakuskrobia kukurydziana lub inna 2 łyżeczkisos sojowy bezglutenowy (niekoniecznie) 1 łyżkaPrzygotowanie:Orzechy zalać gorącą wodą i pozostawić aby trochę zmiękły. Grzyby pokroić na plasterki, usmażyć razem z posiekaną cebulą. Mięso pokroić w drobną kostkę lub paski, można zamarynować w sosie sojowym, następnie podsmażyć na oleju. Indyka, cebulę i grzyby zalać wodą, dodać przyprawy i gotować aż mięso będzie miękkie. Orzechy zmiksować w blenderze, dodać do sosu. Skrobię rozprowadzić w małej ilości zimnej wody, dolać do sosu i gotować do zgęstnienia.Serwować z makaronem z fasoli mung, soi lub tapioki, można posypać sezamem.