Wykonanie
Sos inspirowany klasycznym
chińskim sosem grzybowym, z drobnymi modyfikacjami ;) Zamiast
orzechów ziemnych użyłam mniej alergizujących
nerkowców, a zamiast
grzybów shitake - podgrzybków i
borowików.

Składniki:
filet z indyka 500 g
cebula 2 szt
grzyby około 500 g
olej około 4 łyżki
orzechy nerkowca lub piniowe 1/4 szklanki
sól,
pieprz,
kolendra mielona do smaku
skrobia kukurydziana lub inna 2 łyżeczki
sos sojowy bezglutenowy (niekoniecznie) 1 łyżkaPrzygotowanie:
Orzechy zalać gorącą
wodą i pozostawić aby trochę zmiękły.
Grzyby pokroić na plasterki, usmażyć razem z posiekaną
cebulą.
Mięso pokroić w drobną kostkę lub paski, można zamarynować w
sosie sojowym, następnie podsmażyć na
oleju.
Indyka,
cebulę i
grzyby zalać
wodą, dodać
przyprawy i gotować aż
mięso będzie miękkie.
Orzechy zmiksować w blenderze, dodać do sosu.
Skrobię rozprowadzić w małej ilości zimnej
wody, dolać do sosu i gotować do zgęstnienia.Serwować z
makaronem z
fasoli mung, soi lub tapioki, można posypać
sezamem.