Wykonanie
Dzisiaj
śniadaniowy budyń w wersji daktylowej, z dodatkiem quinoa (komosy ryżowej i
brązowego ryżu.

Składniki:
mleko (
sojowe,
ryżowe lub inne)0,5 litraugotowany
ryż brązowyugotowane ziarno quinoa 0 , 5 szklanki0 , 5 szklanki
cukier waniliowy 0,5 łyżeczki
daktyle około 10 szt
cukier brązowy,
miód lub
syrop z agawy 1 łyżka
skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub
budyń waniliowy bez
cukrucynamon (i/lub
kardamon)3 łyżkiszczyptaPrzygotowanie:
Skrobię lub
budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego
mleka. Resztę
mleka zagotować, wsypać
ryż, quinoa,
cukier (jeśli używamy słodzonego
mleka to dosładzanie nie jest konieczne). Następnie dodać
skrobię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dosypać pokrojone
daktyle, zostawiając kilka do dekoracji. Przelać do miseczek.