Wykonanie
Sütlaç - turecki
budyń z
ryżem w wersji dla alergika. Można przygotować go z dodatkiem ulubionych
suszonych owoców i przypraw, najlepiej smakuje z dodatkiem
wanilii,
kardamonu i
cynamonu.

Składniki:
mleko (
sojowe,
ryżowe lub inne)0,5 litraugotowany
ryż 1 szklankaekstrakt
waniliowy 1 łyżeczka
daktyle kilka sztuk
cukier brązowy,
miód lub
syrop z agawy 1 łyżka
skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub
budyń waniliowy bez
cukru 2 łyżki
cynamon,
kardamon szczyptaPrzygotowanie:
Skrobię lub
budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego
mleka.
Daktyle opłukać, pokroić na kawałki. Resztę
mleka zagotować, wsypać
ryż,
cukier,
daktyle i
przyprawy. Pogotować kilka minut na wolnym ogniu, następnie dodać
skrobię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Przelać do miseczek, ostudzić.