Aromatyczne ciasto dla wielbicieli czekolady. Dodatek śliwek sprawia, że ma aksamitną konsystencję i wprost rozpływa się w ustach.mąka bezglutenowa 2 1/2 szklankikakao 1/4 szklankisoda oczyszczona 1 1/2 łyżeczkiguma ksantanowa 1 1/2 łyżeczkisól 1/2 łyżeczkigorąca woda 1 1/2 szklankiśliwki suszone 1 szklankaolejkokosowy lub bezmleczna margaryna 1/2 szklankicukier puder 1/2 szklankiocetjabłkowy 2 łyżkiaromat waniliowy pół łyżeczkiRozgrzej piekarnik do 180 C. Formę nałuść i oprósz mąką.Zalej suszone śliwki gorącą wodą i pozostaw je na 10 minut.Natłuść formę do ciasta masłem i oprósz mąką.Wymieszaj suche składniki.Śliwki zalane wodą, olejkokosowy, ocet i aromat waniliowy rozetrzyj za pomocą blendera na gładką masę. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj na gładką masę. Przełóż mieszankę do formy.Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku, w temp. temp. 180 C około 25-30 min.