Wykonanie
Przepis na tę drożdżówkę znalazłam na blogu
Margarytki .

1 kg
mąki pszennej100 g roztopionego
masła lub
margaryny400 ml
mleka100 ml
jogurtu naturalnego2 łyżki
oleju (użyłam rzepakowy)200 g
cukru70 g
drożdżyszczypta
soli3
jajka1 łyżka
cukru waniliowegoKruszonka:100 g
masła lub
margaryny150 g
mąki pszennej150 g
cukruDodatkowo:dowolne
owoce (użyłam
rabarbaru)1) Wszystkie składniki kruszonki zagnieść, schłodzić w zamrażarce.2)
Mleko lekko podgrzać. W misce rozkruszyć
drożdże, dodać
jogurt, wsypać 2- 3 łyżki
cukru, wlać 200 ml
mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.3) Przesiać
mąkę, wlać pozostałe
mleko,
olej, dodać
cukier,
sól,
cukier waniliowy, 2 całe
jajka,1
żółtko (
białko zostawić), wyrośnięty zaczyn i rozpuszczone, zimne
masło. Ciasto wyrabiać, aż będzie odchodzić od ręki.4) Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.5) Po tym czasie ciasto ponownie, krótko wyrobić. Wyłożyć do wysmarowanej dużej blaszki. Przykryć i odstawić na 1 godzinę.6) Na wierzch ciasta rozłożyć
owoce, posmarować rozmąconym
białkiem, posypać kruszonką. Piec w 180 st około 45 minut (do suchego patyczka).