Wykonanie
Boczek soczysty, pachnący
przyprawami, świetnie smakuje do
chlebka. Polecam:)
1,5 kg
boczku bez skóry5 ząbków
czosnku2 łyżki
majeranku1 łyżeczka ziaren
kolendry1 łyżeczka suszonego
rozmarynu1 łyżeczka ostrej mielonej
paprykipieprz mielony4 łyżki
olejusznurek do związania
boczkuBoczek rozbić tłuczkiem na cienki płat.Wyciśnięte ząbki
czosnku,
kolendrę,
sól,
paprykę i troszkę
oleju - to wszystko utrzeć w moździerzu.
Boczek natrzeć utartymi
ziołami, posypać
pieprzem,
majerankiem i
rozmarynem.Płat
boczku zrolować i ciasno obwiązać sznurkiem.
Mięso przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.Na rozgrzanym
oleju opiec
boczek z każdej strony. Przełożyć do blaszki, przykryć folią aluminiową. Piec w 180 st. 1,5 godziny. Przed końcem pieczenia (około 15 minut) zdjąć folię.Po upieczeniu
mięso wystudzić, zdjąć sznurek i pokroić.