ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik

Jabłecznik

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi ze starej, pożółkłej kartki. Delikatne ciasto, rozpływa się w ustach:)
6 jajek
4 łyżki cukru
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
1- 3 łyżek śmietany lub mleka
Przesianą mąkę, masło, żółtka, cukier, proszek i śmietanę zagnieść. 1/3 część ciasta (na kruszonkę) zamrozić. Pozostałym ciastem wylepić dużą blaszkę. Nakłuć widelcem.
1,5 kg jabłek
3 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej (można pominąć)
Jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Zagotować z cukrem około 3-4 minuty, (gdy jabłka puszczą dużo soku, lekko je odcisnąć i dodać bułkę tartą).Przestudzone jabłka rozłożyć na ciasto.
6 białek
3/4 szklanki cukru
1 budyń proszek (na 0,5 litra mleka)
Ubić na sztywno pianę, wsypać cukier. Dalej ubijać. Na końcu wsypać budyń i połączyć delikatnie łyżką. Pianę rozłożyć na jabłkach, na wierzch zetrzeć ciasto na kruszonkę. Piec w 180 stopniach, 50 minut (do suchego patyczka).
Źródło:http://kuchniaaniz.blogspot.com/2014/04/jabecznik.html