Wykonanie
Przepis pochodzi ze starej, pożółkłej kartki. Delikatne ciasto, rozpływa się w ustach:)

6
jajek4 łyżki
cukru3 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia250 g
masła1- 3 łyżek
śmietany lub
mlekaPrzesianą
mąkę,
masło,
żółtka,
cukier, proszek i
śmietanę zagnieść. 1/3 część ciasta (na kruszonkę) zamrozić. Pozostałym
ciastem wylepić dużą blaszkę. Nakłuć widelcem.

1,5 kg
jabłek3 łyżki
cukru2 łyżki
bułki tartej (można pominąć)
Jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Zagotować z
cukrem około 3-4 minuty, (gdy
jabłka puszczą dużo soku, lekko je odcisnąć i dodać
bułkę tartą).Przestudzone
jabłka rozłożyć na ciasto.6
białek3/4 szklanki
cukru1
budyń proszek (na 0,5 litra
mleka)Ubić na sztywno pianę, wsypać
cukier. Dalej ubijać. Na końcu wsypać
budyń i połączyć delikatnie łyżką. Pianę rozłożyć na jabłkach, na wierzch zetrzeć ciasto na kruszonkę. Piec w 180 stopniach, 50 minut (do suchego patyczka).