Wykonanie

Stajemy twarzą w twarz z długimi jesiennymi wieczorami. Długo nie opuszczą nas też otulone mgłą poranki strojne w girlandy babiego lata i krótkie, dżdżyste popołudnia.Przyszła jesień. Po raz kolejny nie ta ukochana, złota, polska, pachnąca
dymem z pobliskich ogrodów, otulona kobiercem złotych liści i rzucająca pod nogi
kasztanowe skarby. Moja Złota, gdzie Ty się podziałaś?Otuchy dodaje mi filiżanka
herbaty z
malinowym sokiem, ciepły koc, dobra książka i delikatne, kruche,
ciasteczko z
wiśniową konfiturą. Na chwilę pomaga. Spróbujcie!

Maślane
ciasteczka z
konfiturą200g
mąki150g
masła50g
cukrucukier waniliowy1
jajo2-3 łyżki
mleka (jeśli ciasto będzie zbyt twarde)
konfitura (śliwkowa, wiśniowa, różana- wg uznania)
Masło ucieramy z
cukrem na puch. Nie przestając dodajemy
jajo. Gdy masa osiągnie jednolitą konsystencję wsypujemy przesianą
mąkę oraz resztę składników. Teraz możemy postąpić dwojako:1. Jeśli posiadamy w domu wyciskacz do
ciasteczek, wyciskamy
ciasteczka prosto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w środku robimy palcem małe wgłębienie i umieszczamy w nim odrobinę
konfitury.2. Formujemy z ciasta kulki, które lekko spłaszczamy układając je na blasze. W środku robimy dołek i wypełniamy go
konfiturą.
Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-18minut.Przy zdejmowaniu z blachy należy uważać ponieważ gorące
ciasteczka są bardzo kruche i delikatnie wilgotne. Dlatego lepiej dać im chwile odpocząć przed przełożeniem ich na talerz.

Smacznego!