Wykonanie
Niedawno na blogu Filozofia Smaku pojawił się przepis na niecodzienną owsiankę. Bez
mleka, za to z
musem owocowym. Nie gotowaną, a zapiekaną w piekarniku.Jestem wielką fanką
płatków owsianych, klasycznej wersji z
mlekiem, oraz różnych owsianych kombinacji na ciasteczkach nie kończąc. Nie mogłam przejść obok tego pomysłu obojętnie. Dokonałam drobnych modyfikacji, zwiększyłam porcje (a co tam będzie na później), zmiksowałam ulubione
owoce, wykopałam
pszenne zarodki i przystąpiłam do pracy...

300g
owoców* (u mnie 150g
brzoskwiń i 150g
truskawek)1 szklanka
płatków owsianych2
jaja3 łyżki
zarodków pszennych1 łyżka
miodu**do przybrania:
owoce,
orzechy,
czekoladacukier pomarańczowyOwoce dokładnie myjemy, jeśli zachodzi konieczność obieramy ze skórek, pestek etc. Dodajemy
jajka,
miód i
zarodki pszenne. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Następnie powstały krem mieszamy z
płatkami owsianymi. Odstawiamy na około 1 godzinę aby
płatki nasiąkły. Powstałą masę przekładamy do kokilek, do środka wkładamy
truskawkę, kostkę
czekolady itp, posypujemy
cukrem,
płatkami migdałowymi, polewamy
miodem- co kto lubi. (Ja do tego celu wykorzystałam
truskawki, a wierzch posypałam
cukrem pomarańczowym.)



* z powodzeniem możemy zwiększyć ilość
owoców** zamiast
miodu możemy wykorzystać
cukier,
cukier trzcinowy,
syrop klonowy lub inne substancje słodzące, pamiętajmy, aby nie przesadzić. Moje
owoce były bardzo słodkie i okazało się, że nawet 1 łyżka
miodu to dla mnie zbyt wiele.Fajne na śniadanie, podwieczorek czy lekką przekąskę. Łatwe do zapakowania i zabrania ze sobą w podróż lub na piknik, a co najważniejsze nie ważne czy ciepłe czy zimne- zawsze pyszne!Dziękuję za inspirację Pannie Malwinie:)