Wykonanie
Ostatnio
pisałam, ż e wątpię, żeby zapiekanka makaronowa była lepsza od ziemniaczanej... A jednak:)... Ta smakowała mi bardziej i mojej rodzince te ż . Jest pyszna... a przepis znalazłam tutaj . Po komentarzach widać, ż e nie tylko nam przypadła do gustu. Polecam:)

Składniki:ok 200 g makronu500 g
mięsa mielonego,ok 200 g
pieczarek,ma ł a
papryka żółta,ma ł a
papryka czerwona,2
cebule,200 g
sera żółtego,
olej,
przyprawy: s ó l,
pieprz,
papryka,
zioła prowansalskie.
Sos czosnkowy:250 ml
śmietanki 18%,3 łyżki
majonezu,3-4 ząbki
czosnku,
przyprawy: s ó l,
pieprz, 1 łyżeczka
ziół prowansalskich.Wykonanie:Sos:
Śmietankę mieszamy z
majonezem, dodajemy wyciśnięteząbki
czosnku, przyprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy
zioła prowansalskie i mieszamy.
Makaron gotujemy na półtwardo, odcedzamy.
Ser trzemy na tarce. Kroimy drobno
cebule dodając
olej, podsmażamy chwilę na patelni. Wrzucamy
mięso, doprawiamy
solą,
pieprzem,
papryka,
ziołami prowansalskimi i smażymy, aż lekko zbrązowieje.
Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy.
Paprykę kroimy w paski, również podsmażmy. Ustawiamy piekarnik na 180ºC. Do wysmarowanego
olejem naczynia żaroodpornego, układamy warstwami składniki w następującej kolejności:
makaron,
mięso z
cebul ą,
pieczarki,
papryka,
sos czosnkowy,
ser. Całość wstawiamy na ok 20-30 minut do rozgrzanego piekarnika.

