Wykonanie

Składniki:2 szklanki m ą ki tortowej,Niecała szklanka
cukru,3
jajka,1/3 szklanki
oleju słonecznikowego,starta sk ó rka z jednej
cytryny,sok z jednej
cytryny,1/3 szklanki
mleka,1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,2 i 1/2 szklanki
jagód (+ 2 łyżki m ą ki),
cukier puder( do posypania ciasta).Wykonanie:Blaszkę o wymiarach 25x25 cm wysmarować i wysypać
bułką tartą.Oddzielić
żółtka od
białek i włożyć je do osobnych misek. Z
białek ubić pianę, na końcu wsypując połowę
cukru.
Żółtka z resztą
cukru ubić w drugiej misce, dodać
sok z cytryny i cienkim strumieniem wlewać
olej, ciągle ubijając. Dolać następnie
mleko, na to przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Dodać otartą
skórkę z cytryny oraz pianę z
białek i delikatnie połączyć z
ciastem.
Jagody umyć, odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać je 2 łyżkami
mąki (żeby nie opadały na dno).Do ciasta przełożyć omączone
jagody, łyżką zamieszać ostrożnie i wylać całość do przygotowanej formy.Piekarnik nagrzać do 180 o C, wstawić ciasto na 45 minut. Sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy wyjąć z pieca na kratkę. Jeszcze ciepłe ciasto posypać
cukrem pudrem.
