Wykonanie
Zaczynam od czegoś słodkiego:) Pysznych drożdżówek domowej roboty. Wczoraj zrobiłam je po raz pierwszy- znikły w mgnieniu oka. Są o wieeellllleee smaczniejsze niż te ze sklepu i o dziwo dość łatwe w przygotowaniu. Dlatego dziś była powtórka;) Zapraszam Wszystkich do obejrzenia efektów mojej pracy i zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki ciasta:3 szklanki
mąki pszennej (+mąka do podsypywania stolnicy),¾ szklanki drobnego
cukru,1 łyżka
cukru waniliowego,1 torebka suchych
drożdży,¾ szklanki
mleka,1
jajko,2
żółtka,¼ kostki
masła (rozpuszczona)Wykonanie ciasta:
Jajka ubijamy w szklance widelcem. Podgrzewamy
mleko. W misce mieszamy: suche
drożdże z
mąką,
cukrem i
cukrem waniliowym. Następnie dodajemy
jajka, wlewamy
mleko i solidnie wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być dosyć gęste, napowietrzone, sprężyste i mało kleiste. Do tak przygotowanego ciasta dolewamy rozpuszczone, lekko ciepłe
masło i ponownie całość porządnie wyrabiamy. Miskę z
ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy całość do wyrośnięcia na ok 2 godziny.Składniki nadzienia:Ok 500 g
zmielonego seraCukier i
cukier waniliowy do smaku ( zależy od kwaśności
sera)
ŻółtkoWykonanie nadzienia:Mieszamy wszystkie powyższe składniki.Ciasto przekładamy na wysypaną
mąka stolnicę, formujemy w kulę (nie zagniatamy ponownie- ciasto ma się tylko lekko odgazować) i odkładamy na bok stolnicy, przykryte ściereczką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0.5 cm, smarujemy
serem i zwijamy, na dwa:
Powstały pas zwiniętego ciasta kroimy na równe kawałki, a następnie każdy z kawałków skręcamy:
W ten sposób przygotowane drożdżówki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odstępach około 4 cm, przykrywamy ściereczką odstawiamy jeszcze na około 20 minut.W
między czasie możemy przygotować
lukier ucierając: 3/4 szklanki
cukru pudru, 1 łyżeczka
soku z cytryny, 4-5 łyżeczki gorącej
wody do momentu, aż masa będzie spływała z łyżki jednolitym, ciężkim strumieniem.Wyrośnięte bułeczki pieczemy w temp. 180 C przez około 20-30 minut. Od razu po wyłożeniu z piekarnika smarujemy lukrem.