ßßß
- 500g twarogu (lub więcej), zmielonego przynajmniej dwukrotnie,- 4 jajka,- 1 szklanka cukru,- 2 łyżki mąki pszennej,- 40g miękkiego masła.+ 1/2 szklanki wiórkow kokosowych.(Murzynek - ciasto czekoladowe)Margarynę, mleko, kakao i cukier włożyć do rondelka i gotować do momentu aż cukier się rozpuści i masa będzie gładka. Ostudzić.Z powstalej masy odlac 2/3 szklanki (z tego powstanie polewa), reszte masy wymieszać z przestaną mąką i proszkiem do pieczenia.Dodawać do ciasta po jednym żółtku ciągle mieszając. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie do ciasta.(Masa serowa)Białka oddzielić od żółtek. Twaróg zmiksować z cukrem, dodać żółtka, mąkę i miękkie masło. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie do masy serowej.Tortownicę o śr. 26cm (można wyłożyć papierem do pieczenia). Ja niczym nie wykładałam, użyłam tortownicy firmy emako.pl z powłoką non-stick, która zapobiega przywieraniu.Do tortownicy wyłożyć 3/4 ciasta czekoladowego, na ciasto wyłożyć masę serowa - najlepiej łyżkai na wierzch wyłożyć resztę ciasta czekoladowego.Piec w temp. 180°C ok. 50 minut. Upieczone i lekko przestudzone ciasto polać odłożona wcześniej polewą i posypać wiorkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce.
Smacznego, Kasia ; )