Wykonanie
Slodkie ciasto na spodzie
kokosowo-makowym z kremem i
biszkoptami namaczanymi w
alkoholu. Polane
czekoladą mają przypominać cycki murzynki stąd taka nazwa :)Ciasto przygotowałam w tortownicy z przygrywką firmy
EMAKO.PL , która otrzymałam do testowania w ramach współpracy z firmą
emako.plSkładniki:

(ciasto
kokosowo-
makowe)- 6
białek- 1 szklanka
cukru,- 1 szklanka
maku surowego,- 1 szklanka
wiórków kokosowych,(krem budyniowy)- 500ml
mleka,- 2 opakowania budyniu,- 200g
masła.- 100g
czekolady lub
polewa czekoladowa,- okrągłe
biszkopty,- 3/4 szklanki
alkoholu,-
rodzyni do ozdoby.
Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodawać
cukier. Dodać
wiórki kokosowe i
mak, wymieszać. Ciasto wylać do formy i piec w temp. 180 st.C ok. 30 minut.Przygotować krem budyniowy:Z 500ml
mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w niej zawartośc torebek, resztę
mleka zagotować. Dogotującego się
mleka wlać rozprowadzony proszek i ciągle m ieszając, zagotować. Ostudzony
budyń zmiksować z miękkim tłuszczem.Krem położyć na upieczony spód.Na krem układać namoczone
biszkopty w
wódce, na każdy
biszkopt ułożyć
rodzynkę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i polać
biszkopty.

(ja użyłam okrągłej formy do pieczenia ciasta z przykrywką -
EMAKO.PL)Specjalna powłoka z technologią non-stick zapobiega przywieraniu i ułatwia wyjmowanie wypieków, dzięki
czemu tortownicy nie musiałam niczym smarować ani wykładać papierem.Dołączona do kompletu przykrywka z rączkami ochroni je również przed wysychaniem, idealnie sprawdza sie w lodówce - skutecznie zapobiegnie też przesiąkaniu do wewnątrz niemiłych zapachów z lodówki, pokrywka z rączką umożliwi transportowanie. Łatwo się myję i bez problemu można myć w zmywarce. Dostępne w niskiej cenie w sklepie
EMAKO.PL - polecam tortownicę w 100% na pewno bedziecie zadowoleni z zakupu.

Smacznego,
Kasia ; )