ßßß
(ciasto kokosowo-makowe)- 6 białek- 1 szklanka cukru,- 1 szklanka maku surowego,- 1 szklanka wiórków kokosowych,(krem budyniowy)- 500ml mleka,- 2 opakowania budyniu,- 200g masła.- 100g czekolady lub polewa czekoladowa,- okrągłe biszkopty,- 3/4 szklanki alkoholu,- rodzyni do ozdoby.Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodawać cukier. Dodać wiórki kokosowe i mak, wymieszać. Ciasto wylać do formy i piec w temp. 180 st.C ok. 30 minut.Przygotować krem budyniowy:Z 500ml mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w niej zawartośc torebek, resztę mleka zagotować. Dogotującego się mleka wlać rozprowadzony proszek i ciągle m ieszając, zagotować. Ostudzony budyń zmiksować z miękkim tłuszczem.Krem położyć na upieczony spód.Na krem układać namoczone biszkopty w wódce, na każdy biszkopt ułożyć rodzynkę.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać biszkopty.
(ja użyłam okrągłej formy do pieczenia ciasta z przykrywką - EMAKO.PL)Specjalna powłoka z technologią non-stick zapobiega przywieraniu i ułatwia wyjmowanie wypieków, dzięki czemu tortownicy nie musiałam niczym smarować ani wykładać papierem.Dołączona do kompletu przykrywka z rączkami ochroni je również przed wysychaniem, idealnie sprawdza sie w lodówce - skutecznie zapobiegnie też przesiąkaniu do wewnątrz niemiłych zapachów z lodówki, pokrywka z rączką umożliwi transportowanie. Łatwo się myję i bez problemu można myć w zmywarce. Dostępne w niskiej cenie w sklepie EMAKO.PL - polecam tortownicę w 100% na pewno bedziecie zadowoleni z zakupu.
Smacznego, Kasia ; )