Wykonanie
Naleśnikowy
makaron z
mięsem mielonym,
pieczarkami,
cebulą i świeża
bazylią. Danie jest bardzo smaczne i sycące. Doskonały przyklad na to, że obiad nie musi być nudny.Składniki:- 500g
mięsa mielonego z
indyka,- 1 duża
cebula,- kilka listków
bazylii,- starty
żółty ser do posypania.- 350g
pieczarek-
olej rzepakowy do smażenia-
sól,
pieprz do smaku,

- 1
jajko- 1 łyżka
bułki tartej(sos)- mały
koncenrat pomidorowy,- 100ml
wody,- 2 łyżki
oleju rzepakowego(naleśniki)- 2 szklanki
mleka,- 2
jaja,- 2 szklanki
mąki,- szczypta
soli- 1/4 szklanki
wody gazowanej- 2 łyżki
oleju rzepakowegoMąkę przesiać, dodać
mleko, wbić 2
jaja, szczyptę
soli, wlać 2 łyżki
oleju rzepakowego i wymieszać. Mieszać do czasu, aż uzyskamy gładką masę, przed samym smażeniem naleśników dodać
wodę. Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową) smażyć obustronnie. Odstawić.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, zeszklić na
oleju rzepakowym. Przesypać do miski.
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w grube plastry. Podsmażyć na tej samej patelni, co
cebulę. Podsmażone
pieczarki przesypać do miski.
Mieso mielone przyprawić
solą i
pieprzem do smaku, wbic 1
jajko, wsypać bulki tartej i wymieszać widelcem. Podsmażyć na tej samej patelni, co smazyliśmy poprzednie składniki.
Bazylię posiekać i dodać do
mięsa.
Koncentrat pomidorowy rozrobić z
wodą, dodać 2 łyżki
oleju rzepakowego, wymieszać. Wlać na
mięso, zagotować. Dodać podsmażoną
cebulę i
pieczarki. Wszystko dokladnie wymieszać.Przygotowane wcześniej naleśniki zwinąc w rulon i pociąć w paski (grubość pasków zalezy od nas).
Makaron naleśnikowy podawać z farszem, posypać startym
żółtym serem, dowolnie udekorować.Smacznego,
Kasia ; )