ßßß Cookit - przepis na Lukrowane kruche rogaliki z marmoladą

Lukrowane kruche rogaliki z marmoladą

nazwa

Wykonanie

Lukrowane rogailiki z marmoladą, są słodkie i kruche. Mimo moich starań każdy rogalik jest inny, ale w końcu na tym tkwi urok domowych wypieków.
Składniki:
(ciasto)
- ok. 3 szklanki mąki pszennej,
- 100ml gęstej śmietany (lub jougurtu),
- 200g margaryny,
- 3 łyżki cukru,
- szczypta soli
(dowolne nadzienie)
- marmolada, powidła, owoce lub czekolada
(lukier)
+ 1/2 szklanki cukru pudru
ok. 1- 2 łyżki wody
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w woreczek, aby nie wysychało i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny (lub do zamrażalnika wtedy czas chłodzenia jest krótszy). Ciasto wyjąć z lodówki/zamrażalnika podzielić na kilka części. Każdą z nich cieńko rozwałkować, podsypując mąką. Przy pomocy okrągłego talerza wyciąć koło z ciasta. Podzielić jak na pizzę 8 lub 12 trójkątów, na każdy nałożyć łyżeczkę nadzienia i zwijać ku środkowi, uformować rogaliki. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piec 15-20 min w temperaturze 180 st. C, na złoty kolor. Po wystudzeniu polukrować.
Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru pudru.
[email protected].
Smacznego, Kasia ; )
[email protected].
Źródło:http://katarzynagotuje.blogspot.com/2013/06/lukrowane-kruche-rogaliki-z-marmolada.html