Wykonanie
Lukrowane rogailiki z
marmoladą, są słodkie i kruche. Mimo moich starań każdy rogalik jest inny, ale w końcu na tym tkwi urok domowych wypieków.Składniki:

(ciasto)- ok. 3 szklanki
mąki pszennej,- 100ml gęstej
śmietany (lub
jougurtu),- 200g
margaryny,- 3 łyżki
cukru,- szczypta
soli(dowolne nadzienie)-
marmolada, powidła,
owoce lub
czekolada(
lukier)+ 1/2 szklanki
cukru pudruok. 1- 2 łyżki
wody
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w woreczek, aby nie wysychało i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny (lub do zamrażalnika wtedy czas chłodzenia jest krótszy). Ciasto wyjąć z lodówki/zamrażalnika podzielić na kilka części. Każdą z nich cieńko rozwałkować, podsypując
mąką. Przy pomocy okrągłego talerza wyciąć koło z ciasta. Podzielić jak na pizzę 8 lub 12 trójkątów, na każdy nałożyć łyżeczkę nadzienia i zwijać ku środkowi, uformować rogaliki. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piec 15-20 min w temperaturze 180 st. C, na złoty kolor. Po wystudzeniu polukrować.
Lukier: 1/2 szklanki
cukru pudru wsypać do miseczki. Dolewać gorącą
wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gęstość lukru regulować przez dodatek
wody lub
cukru pudru.
[email protected].Smacznego,
Kasia ; )
[email protected].