Wykonanie
Wiele osób zadaje sobie pytanie:
Rabarbar to
owoc czy warzywo?" Chociaż w kuchni traktowany jako
owoc ze względu na kwaśno-słodki smak,
rabarbar jest jednak warzywem. Ciasto jest proste w przygotowaniu i można je serwować z różnymi
owocami. Zamarzyło mi się to ciasto z
rabarbarem, ponieważ kwaskowaty
rabarbar idealnie się łączy ze słodką kruszonką.
Składniki:(ciasto)- 1 kostka
margaryny (250g) ,- 1 szklanka
cukru,- 6
jajek,- 1 łyżka
proszku do pieczenia,- 3 szklanki
mąki,(kruszonka)- 1/2 zimnej kostki
masła lub
margaryny,- 4- 5 łyżek
cukru,- 2 łyżki
cukru waniliowego,- 5-6 łyżek
mąki,+ - ok. 400g
rabarbaru (lub więcej)
Ciasto:
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać, odstawić. Kostkę
margaryny utrzeć z
cukrem na puch, następnie po kolei wbijać
jajka. Dodać powoli
mąkę z proszkiem, cały czas miksując, na gładką puszystą masę. Ciasto wyjdzie dosyć gęste, ale takie ma być. (jeśli jednak okaże sie za gęste to można wlać troszkę
mleka lub
śmietany).
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę.Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy.Na ciasto ułożyć
rabarbar.Kruszonka:Do miski włożyć 1/2 kostki
masła lub
margaryny, 4-5 łyżek
cukru, 2 łyżki
cukru waniliowego, 5-6 łyżek
mąki, wyrobić palcami, jeśli będzie za mało kruche można dodać trochę
mąki lub
cukru. Posypać wierzch kruszonką.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i piec ok 50-60 min. (do tzw. suchego patyczka).
Smacznego,
Kasia ; )