Wykonanie
Niesamowicie
czekoladowy, niezwykle smaczny i wyjątkowo prosty, taki jest właśnie MURZYNEK. Ciasto wychodzi wilgotne i puszyste, mocno
kakaowe z oryginalną polewą, która przypomina
lukier czekoladowy.

Składniki:- 1 kostka
margaryny,- 1/2 szklanki
mleka,- 1,5 szklanki
cukru ,- 4
jajka,- 4 łyżki
kakao,- 2 szklanki
mąki ,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia.
Margarynę,
mleko,
kakao i
cukier włóż do rondelka, gotuj aż
cukier się rozpuści i masa stanie się gładka i lśniąca. Z powstałej masy odlej 2/3 szklanki, a resztę wlej do miski(z tego powstanie polewa).Przesiej
mąkę i
proszek do pieczenia, wsyp do masy
kakaowej. Wymieszaj mieszadłami miksera.
Żółtka oddziel od
białek. Dodawaj do ciasta po jednym
żółtku ciągle mieszając.
Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Przełóż do ciasta i wymieszaj delikatnie łyżką.Ciasto przełóż do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok.10 x 30 cm. Piecz 50 minut w 180 st.C. Upieczone ciasto wyjmij z formy. Gdy lekko przestygnie posmaruj pozostałą masą
kakaową i odstaw do zastygnięcia.

Smacznego,
Kasia ; )