Wykonanie
Przepis dostałam od Agusi, której to ciasto zawsze wychodzi. Zachęcona jej sukcesem sama spróbowałam.Składniki:1
margaryna (np.
Kasia)1/2 szkl
mleka1 i 2/3 szkl
cukru5 łyżek
kakao4
jajka2 szkl
mąki1 łyżka
proszku do pieczeniaszczypta
soliNa początku rozpuszczamy
margarynę, dodajemy do niej
cukier,
mleko,
kakao- cały czas gotując na małym ogniu i cały czas mieszając, aby nie było grudek. Gotowej masy musimy odlać pól szklanki na polewę.Następnie trzeba trochę wystudzić masę, i dodawać po kolei powoli mieszając mikserem:
mąkę, proszek,
żółtka.W osobnym naczyniu ubić pianę z
białek. Połączyć ją delikatnie z masą.Wstawić do nagrzanego pieca na ok. 50 min, 200 stopni.Sprawdzić patyczkiem czy upieczone.Na lekko wystudzone wylewamy polewę.SMACZNEGO!!Dla urozmaicenia można dodać pokrojone
orzechy włoskie lub
migdały. Można także przełożyć murzynka powidłami.