ßßß
Jestem dzisiaj nadpobudliwa. Robię wszystko, tylko nie to co trzeba :).O wczesnym i późnym poranku zaspana... wylądowałam w łóżku po raz drugi, po to by wyskoczyć z niego od tak, prosto do kuchni i chwycić za torby z mąką i mielonym makiem i przygotować pyyyyszne muffiny.
*Za płatki chabru dziękuję serdecznie Ziołowemu zakątkowi____________________Ingrediencje:150g mąki pszennej2 łyżki zmielonego makuszczypta soli1/2 łyżeczki sody1 paczka cukru wanilinowego(16g)150g jogurtu naturalnego50g masła2 jajkaCzary:Mąkę zmieszać z cukrem, cukrem wanilinowy, makiem, sodą i solą. Masło stopić, lekko ostudzić i wymieszać dokładnie z jajkami i jogurtem. Następnie wymieszać składniki mokre z suchymi.Nakładać do foremek na muffiny (do wysokości ok 3/4) piec w 180 stopniach przez ok. 22 minuty.**KREM**(opcjonalnie)Ktoś zapytał mnie, czy to na górze, to bita śmietana. Nie, to jak dla mnie, świetny zamiennik śmietany, bądź obrzydliwych kremów z margaryny. Serek typu Philadelfia (u mnie Twój Smak) wymieszany z cukrem.Krem przyozdobiłam suszonymi kwiatami chabru.* Pomysłodawczynią takiej alternatywy jest moja koleżanka z roku, Ania, której serdecznie dziękuję za inspirację :).