Wykonanie
ok. 300g dyniok. 100g
sera fetaok 2 i 1/2 łyżek
suszonej żurawinyok. 3 łyżki posiekanych
orzechów włoskichmała
cebulkaząbek
czosnkupieprzzioła prowansalskieoregano (suszone, ale najlepiej z własnej roślinki, jego aromat w niczym nie przypomina tego z
torebki)3-4 plastry
szynki jamón (w Biedronce jest
szynka tupu serrano)
masło do smażeniaCzary:
Czosnek,
cebulę i
dynię i jamón posiekać na malusieńkie kawałeczki.
Czosnek cebulę i
orzechy podsmażyć chwilę razem na
maśle. Następnie dodać
dynię i
szynkę jamón. Smażyć razem do chwili, aż
dynia zmięknie (ale nie zamieni się w papkę). Doprawić
solą (uwaga: jamón i
fetą dość słone),
pieprzem,
oregano i
ziołami prowansalskimi. Kiedy przesmażony farsz wystygnie, dodać
ser feta (dobrze odciśnięty z zalewy), wymieszać. Z farszu formować kulki i wypełniać nim ulubione ciasto pierogowe (polecam TO, z pominięciem
cukru wanilinowego w tym przypadku).***polecam zrobić nadzienie kilka godzin wcześniej i wstawić je do lodówki, lepiej się z nim pracuje, poza tym, smaki mają czas na to, żeby się „przegryźć” i później można je jeszcze ewentualnie doprawić.** tym razem proporcje do ciasta wyniosły: szklanka
mąki o pojemności 300ml, szczypta
soli, łyżka
masła i kubek
jogurtu 165g po odjęciu ok. 2 łyżek.