Wykonanie

PiątekEgzamin finalny z
języka włoskiego...najśmieszniejszy w życiu.Dzień, w którym podczas części ustnej egzaminu dowiaduję się, że przedwcześnie zmarła
rybka akwariowa kolegi miała na imię Sushi...Wybucham śmiechem, może trochę nietaktownie biorąc pod uwagę powagę sytuacji i uczucia właściciela, nie
mogę jednak powstrzymać wesołości.Na szczęście, opuszczony właściciel nie jest pozbawiony poczucia humoru i podkreśla, że nie zjadł swojej
rybki.Wszystko kończy się dobrze :), a my - uczniowie wychodzimy z egzaminu z uśmiechami na twarzy.Krok pierwszy, najmniejszy - za mną.Prawdziwe zmagania czas zacząć!A na talerzu, jak to zwykle u mnie w włoski piątek:
makaron, choćby ten najprostszy.__________________________Ingrediencje:(jedna średnia porcja)3 garście
makaronu (u mnie mieszanka żytniego i kolorowego)2 plastry
szynki jamón3 posiekane
orzechy włoskie3/4 kubka mrożonego
groszkuodrobina
masłazioła prowansalskie1/2 ząbka
czosnku1 łyżka
sera fetaświeżo mielony
pieprzCzary:Wstawić
makaron do gotowania w lekko osolonej wodzie.
Masło roztopić na patelni. Posiekany
czosnek lekko podsmażyć i dodać szybko mrożony
groszek. podsmażyć przez chwilę. W międzyczasie pokroić lub poszarpać
szynkę, dodać do
groszku. Dodać posiekane
orzechy,
zioła prowansalskie i
pieprz.Ugotowany
makaron odcedzić i wymieszać z podsmażoną mieszanką.Podawać z dodatkiem
sera feta.