Wykonanie
Fajnie jest pisać relacje na bieżąco, żyć chwilą, cieszyć się nią,
póki jest.Ale dobrze jest też wrócić do odległych chwil, które były dobre.Mała kuchnia, mały stół, niskie taborety. Tak na pewno nie jest wygodnie.Za to z Tobą było mi wtedy wygodniej niż kiedykolwiek.-To co? Kawałek? Skoro już czekamy?-Jakie dobre!-To co? Jeszcze jeden?Tak w jednej krótkiej chwili bezwstydnie pochłonęłyśmy połowę ciasta.To była dobra chwila. Nawet kalorie się wtedy nie liczyły.Nie sądziłam, że kiedykolwiek
będę tak dobrze wspominać opychanie się
ciastem po 18 :).Jestem daleko, ale niedługo
wrócę.I zrobię ciasto.I odczaruję chwilę.Jak na razie postaram się skusić wiosnę :).A cała reszta też przyjdzie, nie pozwolę jej przepaść!_________________________________Está bien escribir relaciones a diario, vivir el momento, disfrutar de él, mientras esté.Pero
mola también volver a los momentos remotos que fueron buenos.Una cocina pequeña, una mesa pequeña y taburtes bajos. Así uno no puede estar cómodo.Pero en aguel mometno contigo me sentía más cómoda que nunca.- ¿qué? ¿Un
trozo, si es que ya estamos esperando?- ¡Qué rico!- Venga, ¿uno más?Así en un instante
corto devoramos la mitad del pastel, como unas sinvergüenzas.Ese momento fue bueno. Ni siquiera las calorías se tomaban en cuenta.No me imaginaba que algún día recordaría con tanto cariño el hecho de zampar un pastel después de las 6 de la tarde.Estoy lejos, pero volveré dentro de
poco.Y haré un pastel.Y volveré a hechizar aquel bonito rato.Pero, de momento intentaré atraer la primavera :).¡Y el resto vendrá, no le dejaré extraviarse!
________________________________Ingrediencje:2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru2 łyżki
cukru wanilinowego25 g roztopionego
masła2
jaja1 szklanka
jogurtu greckiego500 g
owoców lata (
jagody,
maliny,
porzeczki)1 mały
kisiel błyskawiczny
jagodowyCzary:
Jajka i
jogurt wyjąć z lodówki, żeby się ociepliły.
Mąkę przesiać razem z
proszkiem do pieczenia i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać
cukier z
cukrem wanilinowym, odstawić. Roztopić
masło.Tortownicę o średnicy około 24 - 26 cm wysmarować
masłem.
Kisiel przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wymieszać z
dżemem truskawkowym i odstawić. Połowę
kisielu wymieszać z
owocami. Resztę
kisielu odstawić.
Jajka wbić do dużej miski, dodać
cukier i ubić na puszystą masę (ok. 7 minut). Dodać
jogurt, roztopione
masło i
mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie i krótko do połączenia się składników. Wyłożyć tortownicę masą.
Owoce wymieszane z
kisielem ułożyć na powierzchni, zachowując odstępy.Piec przez ok. 30 minut w 180 stopniach.W zagłębienia powstałe
między owocami wlać resztę
kisielu.Inspirowane> Kwestią Smaku .