Wykonanie
Jest to tradycyjne ciato irlandzkie pieczone co roku na Halloween. Słowo Brackpochodzi od irlandzkiego breac, co oznacza cętkowany, plamisty, a wiąże się z użyciem
rodzynek w tymże cieście.

To nasze pierwsze takie ciasto - co roku przy okazji różnych tutejszych świąt próbujemy wraz z mężem nowych irlandzkich specjałów. Przepis pochodzi ze strony internetowej Irish recipes.Potrzebujemy:1 łyżka suchych
drożdży300 ml ciepłej
wody50 g
cukru + dodatkowo łyżeczka do
drożdży450g
mąkiszczypta
soli50g
masła175g
rodzynek50g kandyzowanych skórek z
owoców2 ubite
jajkaSuszone owoce nalezy na noc zalac gorącą
herbatąDrożdże rozpuściłam w ciepłej wodzie, dodałam łyżkę
cukru, wymieszałam i odstawiłam.
Mąkę wsypałam do dużej miski, po czym dodałam jeszcze
masło i
sól.
Masło należy w miarę szybko wetrzec, tak, by nie rozgrzało się. Następnie dodajemy
rodzynki, skórki oraz 50 g
cukru i dokładnie mieszamy.

Zrobiłam w cieście dołek, do którego wlałam
jajka i
drożdże z
cukrem. Po wymieszaniu dokładnie ugniatałam ciasto na powierzchni wysypanej
mąką aż było miękkie (ok. 10 minut). Następnie znów umieszczamy w misce, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aż ciasto podwoi swoją objętośc.Następnie podzieliłam ciasto na dwie części i znów ugniatałam na powierzchni wysypanej
mąką, po czym uformowałam dwie kule o średnicy 20 cm. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na posmarowany
margaryną papier do pieczenia (również na około godzinę). Piekłam przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200st C.Do ciasta wrzuca się też różne przedmioty na wróżby, trzeba więc ostrożnie jeśc swój kawałek, bowiem można w nim znaleźc np.* pierścionek - rychłe zamążpójście*
moneta lub
fasola - bogactwo* kawałek tkaniny lub ziarenko
grochu - ubóstwo* guzik - starokawalerstwo* naparstek - staropanieństwo* religijny medalik - religijne powołanie