Wykonanie

Przepis pochodzi z książki "Dla łasuchów" wydawnictwa Naumann i Gobel. To wyrafinowana propozycja deseru, w sam raz na dzisiejszy, lub weekendowy wieczór (tym bardziej, że w niedzielę przypada Dzień Mężczyzn)Potrzebujemy (na 4 porcje):1
jajko1
żółtko60g
cukru1/2 łyżeczki
chili w proszku (pominęłam bez szkody dla efektu koncowego)3 łyżki
rumu lub esencji rumowej150g ciemnej kuwertury250ml
śmietany
Jajka ucieramy z
żółtkiem i
cukrem, a następnie ubijamy na puszystą masę w gorącej kąpieli
wodnej. Dodajemy
chili i
rum. Masę jajeczną wstawiamy do zimnej kąpieli
wodnej i mieszając, wystudzamy.Kuwerturę grubo siekamy i stapiamy w kąpieli
wodnej (w miseczce położonej na garnku z gorącą
wodą).
Czekoladę mieszamy z masą jajeczną, po czym ostudzamy.
Śmietanę ubijamy i mieszamy z
kremem czekoladowym.

Tak uzyskany krem wykładamy do formy i zamrażamy kilka godzin (idealnie ok. 7 godzin).Formę na krótko zanurzamy w gorącej wodzie. Parfait kroimy w plastry i wykładamy na 4 talerzyki. Można podawac również z sosem
waniliowym lub
budyniem waniliowym.