Wykonanie

Często eksperymentuję przygotowując dania z uwielbianym przeze mnie
makaronem. Wypróbowuję różne rodzaje zarówno pod względem kształtu jak i rodzaju
mąki - ten ciemny z
mąki z pełnego przemiału jest bardzo zdrowy. Jest bowiem dobrym źródłem minerałów, w tym żelaza, fosforu, magnezu, miedzi i wapnia, a przede wszystkim manganu i selenu. Za cyberbabą: "Porcja
makaronu pokrywa połowę zapotrzebowania na selen, a na mangan nawet 97% (
makaron pełnoziarnisty).
Makaron pełnoziarnisty jest również bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, a zwłaszcza witaminy PP i tiaminy (witaminy B1), zapewniającej dobry nastrój.
Makaron ma również sporo
białka, wprawdzie nie w pełni wartościowego, ale po dodaniu niewielkiej ilości
białkowego dodatku (np.
sera) zapewnimy sobie pełnowartościową porcję
białka".Potrzebujemy:

*
makaron farfalle (kokardki) z
mąki z pełnego przemiału - 250g* 125 g
serka ricottaszynka - kilka plasterków* 150 g
pomidorków koktajlowych* łyżka
masła*
oliwa z oliwek i
sól do gotowania
makaronu*
przyprawy:
zioła prowansalskie,
oregano, świeżo zmielony
czarny pieprz,
sól morskaMakaron ugotowałam al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem
oliwy. Po ugotowaniu, odcedziłam, ale nie przelewałam
wodą i trzymałam w cieple.W tym czasie, na niewielkim ogniu, roztopiłam łyżkę
masła w rondlu. Nastepnie rozpuściłam
serek ricotta i dodałam
makaron, dokładnie mieszając.
Szynkę pokroiłam w słupki, a
rukolę opłukałam i dodałam do masy
makaronowo-serowej. Dokładnie mieszałam. Pod koniec duszenia dodałam jeszcze umyte i przekrojone na połówki
pomidorki koktajlowe.Na koniec zdjęłam z ognia i doprawiłam
przyprawami. Potrawa nie dość, że jest pyszna, to również pięknie się prezentuje. Polecam!