Wykonanie
Przepis z gazety Dania za grosik, trochę przeze mnie zmieniony (zrezygnowałam z 2 ząbków
czosnku,
cebuli i
oleju, a dołożyłam
pieczarki do masy na kotlety, a nie do sosu).

Kotlety jęczmienne z
pieczrkami - 2 porcje10 dag
pieczarek2 łyżki
masłaszklanka ugotowanej na sypko
kaszy jęczmiennej2 łyzki tarej
bułki (oraz do panierowania)2
jajkasól i
pieprzodrobina
vegety do
jajkaodrobina
oliwy w sprayu
Pieczarki oczyściłam, posiekałam drobno i poddusiłam na łyżce
masła. W tym czasie ugotowałam
kaszę na sypko w osolonym wrzątku. Następnie dodałam
pieczarki do
kaszy, dosypałam
tartą bułkę, wbiłam jedno
jajko i przyprawiłam
pieprzem i
solą. Można dodać także odrobinę
bułki ziemniaczanej, jeśli nie mają wystarczająco gęstej konsystencji. Jeśli ją dodamy, to dobrze jest jeszcze nieco doprawić.Z masy formowałam owalne kotlety, posypywałam je
bułką tartą, a
potem obtaczałam w roztrzepanym
jajku z odrobiną
vegety. Delikatnie spryskałam odrobiną
oliwy w sprayu. Piekłam w piekarniku na złoty kolor. Czas i temperaturę należy dostosować do swego piekarnika. U mnie przeważnie 200-210 st i ok. 30 minut.Kotlety można podać z
ziemniakami i surówką.