Wykonanie

składniki* 8
jajek* 1 szklanka
cukru pudru* 3
kubki jogurtu greckiego (3 x 400 g)* 3 budynie
śmietankowe*
aromat pomarańczowy lub inny ulubiony*
biszkopty podłużnepolewa* 1/2 szklanki
dżemu pomarańczowego* 2 łyżeczki
żelatyny* prażone
płatki migdałoweSposób wykonania
Jogurty greckie wymieszać dokładnie z budyniami i 1/2 szklanki
cukru pudru.Oddzielić
żółtka od
białek,
żółtka utrzeć z resztą
cukru na kremową masę.
Białka ubić na sztywno w osobnym naczyniu ze szczyptą
soli.Do masy
żółtkowej dodać masę
jogurtową, kilka kroplo
aromatu pomarańczowego i wymieszać dokładnie mikserem na delikatnych obrotach.

Następnie dodawać po trochu pianę z
białek i delikatnie mieszać łyżką, aż do połączenia.Formę (24/36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, dno formy wyłożyć
biszkoptami, a następnie wylać masę jajeczno
jogurtową i wyrównać.


Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 180°C , ok. 1h, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto do wystudzenia.Ciasto ładnie wyrasta, ale w trakcie studzenia nieco opada, mimo to pozostaje puszyste w środku.


Przygotować polewę.
Żelatynę namoczyć w łyżce
wody, rozpuścić w kąpieli
wodnej, lub w mikrofali na najniższej mocy, ale tak aby nie zagotować.
Dżem podgrzać w mikrofali lub na kuchence, przetrzeć przez gęste sitko, dodać
żelatynę, wymieszać i posmarować wierzch ciasta, a następnie posypać
płatkami migdałowymi.