składniki* 4 jajka* 3/4 szklanki cukru pudru* 150 g masła lub margaryny* 50 g czekolady gorzkiej* 50 g czekolady mlecznej* 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej* 2 łyżeczki proszku do pieczeniaPolewa* 50 g czekolady mlecznej* 50 g białej czekolady* 1/2 łyżeczki oliwySposób wykonaniaMiękkie masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem pudrem, a następnie nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku, na koniec dodać czekolady rozpuszczone razem w kąpieli wodnej.Teraz dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką.Ciasto wyłożyć do długiej formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.Włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 180°C, ok. 40 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasto w formie do przestygnięcia, a następnie wyjąć na kratkę i poczekać, aż wystygnie.Przygotować polewę.Każdą czekoladę rozpuścić osobno w kąpieli wodnej, dodać do każdej 1/4 łyżeczki oliwy, wymieszać i ozdobić ciasto cieńszymi i grubszymi liniami i zygzakami.