Wykonanie

składniki* 2
filety z kurczaka* 1-2 woreczki
ryżu parboilad* 1
czerwona papryka* 30 dag
pieczarek* 1
cebulka lub 2-3
cebulki dymki*
przyprawa curry*
pieprz cayenne*
sól*
olejsposób wykonaniaFilety umyć, osuszyć, pokroić na paseczki. W misce do której włożymy pokrojonego fileta wymieszać 1/3 szklanki
oleju z 3 łyżkami
przyprawy curry, dodać
kurczaka i dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek był obtoczony w marynacie, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.W tym czasie obrać
pieczarki i pokroić na plasterki,
paprykę umyć, osuszyć, usunąć nasiona i pokroić na paseczki,
cebulę obrać i pokroić w piórka.Ugotować
ryż według przepisu na opakowaniu, odsączyć z
wody, po wysypaniu z woreczków gorący wymieszać z 3-4 łyżeczkami
kurkumy.W czasie, gdy
ryż się gotuje
mięso razem z marynatą wyłożyć na nagrzaną patelnię i usmażyć.W garnku z grubym dnem rozgrzać nieco
oleju, wrzucić
pieczarki, podsmażyć, dodać
cebulkę i
paprykę i na delikatnym ogniu podsmażać, aż wyparuje
woda. Następnie dodać
mięso, całość wymieszać, doprawić do smaku
solą pieprzem cayenne i
curry.Na talerzu ułożyć
ryż, obok
mięso z dodatkami i ulubioną surówkę.