Wykonanie

składnikiciasto* 5
żółtek* 1
margaryna (250 g)* 2 szklanki
mąki pszennej* 1/2 szklanki
mąki krupczatki* 3 łyżki
cukru pudru* 2 łyżeczki
proszku do pieczeniapiana bezowa i
owoce* 5
białek* 1
kisiel poziomkowy* 1/2 szklanki
cukru* 1/2 szklanki
jagód (mrożone)* 3/4 szklanki
czerwonej porzeczki (mrożona)*
śliwkikruszonka* 50 g
margaryny* 1/2 szklanki
wiórków kokosowych* 1/3 szklanki
cukru pudru* 4 łyżki
mąki pszennejSposób wykonania
Mąkę,
proszek do pieczenia, przesiać, dodać
cukier,
żółtaka,
margarynę pokrojoną w kostkę i dość szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedna 3/4 ciasta i druga 1/4 ciasta i włożyć do zamrażalnika do schłodzenia.Formę (24/30 cm) posmarować
margaryną dla lepszej przyczepności i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć równomiernie na dno formy, docisnąć dłonią, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni i podpiec na złoty kolor.

Wystudzić, ułożyć połówki
śliwek, a
między i na
śliwki rozsypać
jagody i
porzeczki.Lekko ubić pianę z
białek, dodać
cukier i ubijać, aż
cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca, następnie dodać
kisiel i jeszcze chwilę ubijać do połączenia z piana.Wyłożyć pianę na
owoce.

Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą rozcierając palcami, aż powstaną grudki (zrobić to dosyć szybko).Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć na pianie tak aby powstały romby i posypać je kruszonką.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 190 stopni i piec ok. 40 min.Wierzch powinien się ładnie zrumienić.
