ßßß Cookit - przepis na Kruche z owocami pod bezową pianką

Kruche z owocami pod bezową pianką

nazwa

Wykonanie

składniki
ciasto
* 5 żółtek
* 1 margaryna (250 g)
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki mąki krupczatki
* 3 łyżki cukru pudru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
piana bezowa i owoce
* 5 białek
* 1 kisiel poziomkowy
* 1/2 szklanki cukru
* 1/2 szklanki jagód (mrożone)
* 3/4 szklanki czerwonej porzeczki (mrożona)
* śliwki
kruszonka
* 50 g margaryny
* 1/2 szklanki wiórków kokosowych
* 1/3 szklanki cukru pudru
* 4 łyżki mąki pszennej
Sposób wykonania
Mąkę, proszek do pieczenia, przesiać, dodać cukier, żółtaka, margarynę pokrojoną w kostkę i dość szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedna 3/4 ciasta i druga 1/4 ciasta i włożyć do zamrażalnika do schłodzenia.
Formę (24/30 cm) posmarować margaryną dla lepszej przyczepności i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć równomiernie na dno formy, docisnąć dłonią, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni i podpiec na złoty kolor.
Wystudzić, ułożyć połówki śliwek, a między i na śliwki rozsypać jagody i porzeczki.
Lekko ubić pianę z białek, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca, następnie dodać kisiel i jeszcze chwilę ubijać do połączenia z piana.
Wyłożyć pianę na owoce.
Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą rozcierając palcami, aż powstaną grudki (zrobić to dosyć szybko).
Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć na pianie tak aby powstały romby i posypać je kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 190 stopni i piec ok. 40 min.
Wierzch powinien się ładnie zrumienić.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2014/09/kruche-z-owocami-pod-bezowa-pianka.html