Wykonanie

składniki* 2 szklanki
mąki pszennej* 2 łyżki
mąki ziemniaczanej* 1 łyżeczka
proszku do pieczenia* 6
jajek* 2/3 szklanki
cukru* 1cukier wanilinowy* 150 ml
oleju* 1/2 łyżeczki
kurkumy* dowolne
owoce (2 duże
brzoskwinie,
winogrona,
rabarbar)Sposób wykonaniaOddzielić
białka od
żółtek,
białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier i
cukier wanilinowy, następnie ciągle ubijając dodawać po jednym
żółtku, na koniec dodać
kurkumę i powoli wlać
olej ubijając, aż do połączenia.Na koniec dodać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Ciasto wyłożyć do formy (24/36 cm) wysmarowanej i wysypanej
bułką, na wierzchu ułożyć
owoce.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i piec ok. 50 min.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto upieczone.Wystudzone ciasto posypać
cukrem pudrem.


Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.