Wykonanie
składniki* 1 butelka
żurku* 20-30 dag resztek
wędlin poza
kiełbasą* 20 dag
żeberek lub kości wędzonych* 20 dag
żeberek lub kości na zupę surowych*
cebula*
liście laurowe*
ziele angielskie* 1 kostka bulionowa drobiową*
przyprawa typu
vegeta*
majeranek*
sól,
pieprz*
chrzan tartySposób wykonaniaUmyć
żeberka, włożyć do garnka z
wodą (3 litry
wody), włożyć również
żeberka lub kości wędzone,
cebulę,
liście laurowe,
ziele angielskie,kostkę
bulionową i łyżeczkę
vegety, całość zagotować, zmniejszyć ogień i dalej gotować pod przykryciem na delikatnym ogniu.W
między czasie pokroić
wędlinę w zależności jaką mamy w kawałkach czy w plasterkach na paski i dodać do garnka, wsypać nieco
soli i
pieprzu.Kiedy
mięso na żeberkach będzie miękkie, wyjąć z garnka obydwa rodzaje, a wlać 1/2 butelki
żurku, dodać 1 łyżkę
majeranku, zagotować, zmniejszyć ogień, dalej gotować na delikatnym ogniu ok. 10-15 min.W międzyczasie obrać
mięska z
żeberek i wrzucić do garnka. Dolać w razie potrzeby jeszcze
żurku, doprawić
solą,
pieprzem, ewentualnie dodać jeszcze
majeranku.Na koniec dodać 2-3 łyżeczki
chrzanu, zagotować i zestawić garnek z ognia.