ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

nazwa

Wykonanie

składniki
biszkopt
* 1 jajko
* 35 g mąki pszennej
* 30 g cukru
* olejek waniliowy
masa serowa
* 500 g mielonego twarogu śmietankowego
* 400 ml śmietany kremówki
* 75 g cukru pudru
* sok z 1/2 cytryny
* 5 łyżeczek żelatyny
* 1 kg truskawek (lub innych owoców)
* 1 galaretka ananasowa lub cytrynowa
Sposób wykonania
Do miski wybić jajko, wsypać cukier i ubijać przy pomocy miksera, aż powstanie puszysta masa.
Do masy wlać kilka kropli olejku waniliowego, wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do tortownicy (24 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 min, aż ciasto będzie miało złotobrązową barwę.
Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce i dopiero oderwać papier do pieczenia.
masa
Truskawki umyć, odszypułkować i wysuszyć.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.
Twaróg o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na gładką masę.
Do rozpuszczonej i ostudzonej żelatyny dodać nieco utartego twarogu, wymieszać, a następnie wlewać do twarogu cały czas mieszając, najlepiej przy pomocy miksera.
Odstawić masę do lekkiego stężenia, ubić śmietanę na sztywno, dodać do masy i wymieszać.
Biszkopt otoczyć obręczą, wylać 1/3 masy twarogowej, wstawić na 5 minut do zamrażalki.
Po wyjęciu na masie ułożyć 2/3 truskawek, następnie wyłożyć resztę masy i delikatnie rozprowadzić na truskawkach. Odstawić do lodówki do stężenia.
Rozpuścić galaretkę w 400 ml wrzącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
Na wierzchu stężałej masy twarogowej ułożyć pozostałe truskawki.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2014/01/sernik-na-zimno-z-truskawkami.html