Wykonanie

składniki
biszkopt* 1
jajko* 35 g
mąki pszennej* 30 g
cukru*
olejek waniliowymasa serowa* 500 g mielonego
twarogu śmietankowego* 400 ml
śmietany kremówki* 75 g
cukru pudru* sok z 1/2
cytryny* 5 łyżeczek
żelatyny* 1 kg
truskawek (lub innych
owoców)* 1
galaretka ananasowa lub cytrynowaSposób wykonaniaDo miski wybić
jajko, wsypać
cukier i ubijać przy pomocy miksera, aż powstanie puszysta masa.Do masy wlać kilka kropli
olejku waniliowego, wsypać przesianą
mąkę i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do tortownicy (24 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 min, aż ciasto będzie miało złotobrązową barwę.Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce i dopiero oderwać papier do pieczenia.masa
Truskawki umyć, odszypułkować i wysuszyć.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości
wody, a następnie rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Twaróg o temperaturze pokojowej utrzeć z
cukrem i
sokiem z cytryny na gładką masę.Do rozpuszczonej i ostudzonej
żelatyny dodać nieco utartego
twarogu, wymieszać, a następnie wlewać do
twarogu cały czas mieszając, najlepiej przy pomocy miksera.Odstawić masę do lekkiego stężenia, ubić
śmietanę na sztywno, dodać do masy i wymieszać.
Biszkopt otoczyć obręczą, wylać 1/3 masy twarogowej, wstawić na 5 minut do zamrażalki.Po wyjęciu na
masie ułożyć 2/3
truskawek, następnie wyłożyć resztę masy i delikatnie rozprowadzić na truskawkach. Odstawić do lodówki do stężenia.

Rozpuścić
galaretkę w 400 ml wrzącej
wody i odstawić do lekkiego stężenia.Na wierzchu stężałej masy twarogowej ułożyć pozostałe
truskawki.

