ßßß
składnikibiszkopt* 1 jajko* 35 g mąki pszennej* 30 g cukru* olejek waniliowymasa serowa* 500 g mielonego twarogu śmietankowego* 400 ml śmietany kremówki* 75 g cukru pudru* sok z 1/2 cytryny* 5 łyżeczek żelatyny* 1 kg truskawek (lub innych owoców)* 1 galaretka ananasowa lub cytrynowaSposób wykonaniaDo miski wybić jajko, wsypać cukier i ubijać przy pomocy miksera, aż powstanie puszysta masa.Do masy wlać kilka kropli olejku waniliowego, wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do tortownicy (24 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 min, aż ciasto będzie miało złotobrązową barwę.Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce i dopiero oderwać papier do pieczenia.masaTruskawki umyć, odszypułkować i wysuszyć.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.Twaróg o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na gładką masę.Do rozpuszczonej i ostudzonej żelatyny dodać nieco utartego twarogu, wymieszać, a następnie wlewać do twarogu cały czas mieszając, najlepiej przy pomocy miksera.Odstawić masę do lekkiego stężenia, ubić śmietanę na sztywno, dodać do masy i wymieszać.Biszkopt otoczyć obręczą, wylać 1/3 masy twarogowej, wstawić na 5 minut do zamrażalki.Po wyjęciu na masie ułożyć 2/3 truskawek, następnie wyłożyć resztę masy i delikatnie rozprowadzić na truskawkach. Odstawić do lodówki do stężenia.
Rozpuścić galaretkę w 400 ml wrzącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.Na wierzchu stężałej masy twarogowej ułożyć pozostałe truskawki.
