ßßß Cookit - przepis na Żurek zabielany

Żurek zabielany

nazwa

Wykonanie

składniki
* 1 butelka żurku
* 35 dag białej kiełbasy
* 30 dag chudego boczku gotowanego
* 2 i 1/2 litra bulionu (może być z kostki)
* 250 ml kwaśnej śmietany 18%
* kilka suszonych grzybków
* 2 małe listki laurowe
* 4 ziarenka ziela angielskiego
* sól, pieprz
* 2 łyżeczki koperku świeżego lub łyżeczka suszonego
Sposób wykonania
Grzybki namoczyć, a następnie do garnka w którym będziemy gotować żurek wlać 1/2 litra bulionu, włożyć grzyby i gotować ok. 20 min.
Do garnka wlać resztę bulionu, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i zagotować.
Do garnka z gorącym bulionem włożyć boczek, kiełbasę i na delikatnym ogniu pod przykryciem gotować ok. 20 min.
Następnie wyjąć kiełbasę i boczek i lekko ostudzić. Kiełbasę pokroić w plasterki, a boczek w kostkę. Na patelnię wlać nieco oliwy, i podsmażyć kiełbasę i boczek, a następnie przełożyć do garnka, wlać większą część żurku ok. 400 ml (resztę dodać według własnego smaku), zagotować, dodać sól i pieprz i śmietanę i delikatnie gotować ok. 5 min.
Dodać koperek i zestawić z ognia (jeżeli dajemy suszony to dodać zaraz po dodaniu śmietany)
Najlepiej smakuje z gotowanymi tłuczonymi ziemniakami na osobnym talerzyku.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2013/09/zurek-zabielany.html