Wykonanie
składniki* 1 butelka
żurku* 35 dag
białej kiełbasy* 30 dag
chudego boczku gotowanego* 2 i 1/2 litra
bulionu (może być z kostki)* 250 ml kwaśnej
śmietany 18%* kilka
suszonych grzybków* 2 małe
listki laurowe* 4 ziarenka
ziela angielskiego*
sól,
pieprz* 2 łyżeczki
koperku świeżego lub łyżeczka suszonegoSposób wykonania
Grzybki namoczyć, a następnie do garnka w którym będziemy gotować żurek wlać 1/2 litra
bulionu, włożyć
grzyby i gotować ok. 20 min.Do garnka wlać resztę
bulionu, wrzucić
liście laurowe,
ziele angielskie i zagotować.Do garnka z gorącym
bulionem włożyć
boczek,
kiełbasę i na delikatnym ogniu pod przykryciem gotować ok. 20 min.Następnie wyjąć
kiełbasę i
boczek i lekko ostudzić.
Kiełbasę pokroić w plasterki, a
boczek w kostkę. Na patelnię wlać nieco
oliwy, i podsmażyć
kiełbasę i
boczek, a następnie przełożyć do garnka, wlać większą część
żurku ok. 400 ml (resztę dodać według własnego smaku), zagotować, dodać
sól i
pieprz i
śmietanę i delikatnie gotować ok. 5 min.Dodać
koperek i zestawić z ognia (jeżeli dajemy suszony to dodać zaraz po dodaniu
śmietany)Najlepiej smakuje z gotowanymi tłuczonymi
ziemniakami na osobnym talerzyku.