Wykonanie

składnikiciasto* 150 g
mąki pszennej* 150 g suchego nie mielonego
maku* 7
białek* 200 g
cukru* 1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia* 100 g
margaryny* ok. 200 g
bakalii (
rodzynki,
morele,
żurawina)polewa* 100 g
mlecznej czekolady* 1 łyżka
olejuSposób wykonania
Margarynę rozpuścić.
Białka ubić na sztywno, dodać
cukier i dalej ubijać do uzyskania szklistej piany i do rozpuszczenia się
cukru.Do piany z
białek dodać
mak,
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Następnie dodać
bakalie i rozpuszczoną i wystudzoną
margarynę i także delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do tortownicy (24 cm) lub formy keksowej wysmarowanej i wysypanej
bułką tartą.Piec w temperaturze 190 stopni C, ok.50 min. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.Po upieczeniu odczekać kilka minut, wyjąć ciasto z formy na kratkę i poczekać, aż przestygnie.Przygotować polewę.
Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do naczynia, wlać 2 łyżki przegotowanej chłodnej
wody, naczynie umieścić w garnku z gorącą
wodą, aż
czekolada się rozpuści.Powstałą polewą polać ciasto.
