ßßß
składnikiciasto* 150 g mąki pszennej* 150 g suchego nie mielonego maku* 7 białek* 200 g cukru* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* 100 g margaryny* ok. 200 g bakalii (rodzynki, morele, żurawina)polewa* 100 g mlecznej czekolady* 1 łyżka olejuSposób wykonaniaMargarynę rozpuścić.Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania szklistej piany i do rozpuszczenia się cukru.Do piany z białek dodać mak, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Następnie dodać bakalie i rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i także delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do tortownicy (24 cm) lub formy keksowej wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.Piec w temperaturze 190 stopni C, ok.50 min. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.Po upieczeniu odczekać kilka minut, wyjąć ciasto z formy na kratkę i poczekać, aż przestygnie.Przygotować polewę.Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do naczynia, wlać 2 łyżki przegotowanej chłodnej wody, naczynie umieścić w garnku z gorącą wodą, aż czekolada się rozpuści.Powstałą polewą polać ciasto.