Wykonanie
składniki* 100 g
salami* 1/2 małego słoika
papryki marynowanej* 1/2 opakowania
makaronu świderki* 50 g
startego sera parmezan* 10-15 zielonych
oliwek ze słoiczka* 1/2 pęczka
natki pietruszki* grubo mielony
pieprz* 2 łyżki
oliwy z oliwekSposób wykonania
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzając odlać ok. 200 ml
wody.
Salami pokroić na cienkie plasterki, a następnie na połówki.
Oliwki pokroić w dość grube plasterki,
paprykę w średnią kostkę,
pietruszkę posiekać.Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać
salami, smażyć ok. 2-3 min, dodać
paprykę i
oliwki, grubo zmielony
pieprz i smażyć, aż składniki będą gorące (3-5 min na średnim ogniu).Dolać zostawioną
wodę z gotowania
makaronu i chwilę dusić tak, aby powstał lekki sos.
Makaron przełożyć na patelnię, dodać
pietruszkę i
parmezan, wymieszać.
