ßßß
Cookit - przepis na Biszkopt z masą jabłkowo-kisielową
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Biszkopt z masą jabłkowo-kisielową
Składniki
Biszkopty
Jajko
Cukier
Mąka pszenna
Proszek do pieczenia
Sok z cytryny
Kisiel
Jabłko
Śmietana kremówka
Śmietana
Cukier wanilinowy
Galaretka czerwona
Wykonanie
składniki na
biszkopt
biszkopt
*6
jajka
* 3/4 szklanki
cukru
*3/4 szklanki
mąki pszennej
*1 niepełna łyżeczki
proszku do pieczenia
*3 łyżeczka
soku z cytryny
wierzch i przełożenie*2
kisiele
czerwone*6 łyżek
cukru
*1 i 1/2 szklanki tartych
jabłek
*500 ml
śmietany kremówki
*2 zagęstniki do
śmietany
*1
cukier wanilinowy
*1
galaretka czerwona
Sposób wykonania
biszkopt
Oddzielić
białka
jaj od
żółtek
.
Białka
ubić z
sokiem z cytryny
na sztywno, dodać
cukier
i dalej ubijać dodając
żółtka
.Na koniec dodać przesianą
mąkę
z
proszkiem do pieczenia
i delikatnie wymieszać.Wylać ciasto do małej prostokątnej formy (24/30 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temp.180 stopni około 30 min.Ciasto do przekrojenia na dwa placki.wierzch i przełożenie
Kisiel
ugotować w 650 ml
wody
z 4-6 łyżkami
cukru
.Do ugotowanego gorącego
kisielu
dodać utarte
jabłka
i odciśnięte z nadmiaru soku (na tarce z grubymi otworami) i wymieszać.Blat
biszkoptu
włożyć do tortownicy lub blaszki. Masę wyłożyć na jeden blat
biszkoptu
i przykryć drugim i odstawić do wystygnięcia.Rozpuścić
galaretkę
i pozostawić aż zacznie lekko tężeć.
Śmietanę
ubić z
cukrem wanilinowym
, 2 łyżkami
cukru
i zagęstnikiem do
śmietany
.Wierzch ciasta posmarować połową
bitej śmietany
.Resztę
śmietany
nakładać do szprycy i wyciskać wzdłuż ciasta równoległe dosyć grube i wysokie pasy.
Między
pasy
bitej śmietany
wlać tężejącą
galaretkę
.Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Źródło:
http://mixsmaku.blogspot.com/2013/09/biszkopt-z-masa-jabkowo-kisielowa.html
Przepisy powiązane
SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI
SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI
SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI
SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI
SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI
Składniki powiązane (0)