ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z masą jabłkowo-kisielową

Biszkopt z masą jabłkowo-kisielową

nazwa

Wykonanie

składniki na biszkopt
biszkopt
*6 jajka
* 3/4 szklanki cukru
*3/4 szklanki mąki pszennej
*1 niepełna łyżeczki proszku do pieczenia
*3 łyżeczka soku z cytryny
wierzch i przełożenie
*2 kisiele czerwone
*6 łyżek cukru
*1 i 1/2 szklanki tartych jabłek
*500 ml śmietany kremówki
*2 zagęstniki do śmietany
*1 cukier wanilinowy
*1 galaretka czerwona
Sposób wykonania
biszkopt
Oddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Wylać ciasto do małej prostokątnej formy (24/30 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Piec w temp.180 stopni około 30 min.
Ciasto do przekrojenia na dwa placki.
wierzch i przełożenie
Kisiel ugotować w 650 ml wody z 4-6 łyżkami cukru.Do ugotowanego gorącego kisielu dodać utarte jabłka i odciśnięte z nadmiaru soku (na tarce z grubymi otworami) i wymieszać.Blat biszkoptu włożyć do tortownicy lub blaszki. Masę wyłożyć na jeden blat biszkoptu i przykryć drugim i odstawić do wystygnięcia.
Rozpuścić galaretkę i pozostawić aż zacznie lekko tężeć.
Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym, 2 łyżkami cukru i zagęstnikiem do śmietany.
Wierzch ciasta posmarować połową bitej śmietany.Resztę śmietany nakładać do szprycy i wyciskać wzdłuż ciasta równoległe dosyć grube i wysokie pasy.Między pasy bitej śmietany wlać tężejącą galaretkę.
Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2013/09/biszkopt-z-masa-jabkowo-kisielowa.html