Wykonanie
składniki
biszkopt* 4
jajka* 1 szklanka
mąki* 3/4 szklanki
cukru* 1 łyżeczka
proszku do pieczenia* 4 łyżki
wody* 3 łyżki
oliwymasa* 1 szklanka wiórek
kokosowych* 1 szklanka
kaszy manny błyskawicznej* 1 szklanka
cukru* 1/2 szklanki
mleka zagęszczanego niesłodzonego (może też być zwykłe)* 1/2 szklanki
wódki* 250 g
masła lub
margarynySposób wykonaniaWszystkie składniki na krem oprócz
masła połączyć i zostawić na całą noc w lodówce.
Żółtka utrzeć z
cukrem,
oliwą i
wodą.Dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia.
Białka wbić na sztywno ze szczyptą
soli,dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Wylać ciasto do formy (24/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 stopni, 25-30 min.Wyjąć delikatnie z tortownicy, zdjąć papier i zostawić do wystudzenia, następnie zdjąć delikatnie skórkę, aby łatwiej było posmarować kremem wierzch ciasta i przekroić w poziomie na dwie części
Masło utrzeć na puch, ciągle ucierając dodawać po łyżce masę
kokosową z lodówki.Wyłożyć 2/3 kremu na dolny blat, rozsmarować, przykryć górnym, a następnie posmarować resztą kremu wierzch i boki ciasta, cienką warstwą. Posypać wiórkami kokosowymi.

