ßßß Cookit - przepis na Kurczak na ostro, faszerowany fetą i papryką

Kurczak na ostro, faszerowany fetą i papryką

nazwa

Wykonanie

Na pomysł tego kurczaka wpadłam przez totalny przypadek.
Kocham paprykę jalapeno i po raz pierwszy natknęłam się na jej suszoną wersję.
Zazwyczaj kupowałam ten rodzaj papryki w zalewie.
Jej suszona wersja okazała się idealnym dodatkiem do panierki-bułki tartej.
Niestety zdjęć mam niewiele, ponieważ stylizacja mojego dania była bardzo nieudana.
Tak naprawdę nie podobała mi się żadna fotografia.
Ale póki co musi Wam starczyć te kilka fotek :)
Zaczynamy..
Potrzebujecie:
filety z piersi kurczaka
ser feta
papryka konserwowa
pieprz cayenne
sól
suszona papryka jalapeno
bułka tarta
jajko
odrobina mleka
WYKONANIE:
1. Piersi myjemy i wykrawamy z nich kotlety, które tradycyjnie ubijamy. Doprawiamy je solą i pieprzem cayenne z obu stron.
2. Ser feta i paprykę kroimy w wąskie paski.
3. na krawędź kotleta kładziemy po 2 paski fety i papryki (jeśli macie mniejsze kotlety to oczywiście musicie odpowiednio dopasować ilość "farszu") i zwijamy wszystko w rulonik. Jeśli jest taka potrzeba, można końcówki ruloników zabezpieczyć wykałaczkami.
4. Jajko roztrzepujemy z odrobiną mleka. Na osobnym talerzyku wysypujemy bułkę tartą i dodajemy do niej papryke jalapeno.
5. Rozgrzewamy olej/oliwę.
6. Ruloniki maczamy w jajku i obtaczamy w ostrej bułce tartej. Smażymy.
Jeśli nie macie pomysłu na surówkę, pasująca do tej potrawy, podam przepis na pyszną, ekspresową surówkę z pora:
1 średniej wielkości por
2 mniejsze jabłka
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
Wszystko dokładnie myjemy. Pora kroimy w małą kosteczkę. Jabłka ścieramy na grubych oczkach. Wszystko mieszamy razem z przyprawami i majonezem.
Smacznego!
Pani M.
Źródło:http://kuchniabeznamiaru.blogspot.com/2015/01/kurczak-na-ostro-faszerowany-feta-i.html