Wykonanie

Na pomysł tego
kurczaka wpadłam przez totalny przypadek.Kocham
paprykę jalapeno i po raz pierwszy natknęłam się na jej suszoną wersję.Zazwyczaj kupowałam ten rodzaj
papryki w zalewie.Jej suszona wersja okazała się idealnym dodatkiem do panierki-
bułki tartej.Niestety zdjęć mam niewiele, ponieważ stylizacja mojego dania była bardzo nieudana.Tak naprawdę nie podobała mi się żadna fotografia.Ale
póki co musi Wam starczyć te kilka fotek :)Zaczynamy..Potrzebujecie:
filety z piersi kurczakaser fetapapryka konserwowapieprz cayennesólsuszona
papryka jalapeno
bułka tartajajkoodrobina
mlekaWYKONANIE:1. Piersi myjemy i wykrawamy z nich kotlety, które tradycyjnie ubijamy. Doprawiamy je
solą i
pieprzem cayenne z obu stron.2.
Ser feta i
paprykę kroimy w wąskie paski.3. na krawędź kotleta kładziemy po 2 paski
fety i
papryki (jeśli macie mniejsze kotlety to oczywiście musicie odpowiednio dopasować ilość "farszu") i zwijamy wszystko w rulonik. Jeśli jest taka potrzeba, można końcówki ruloników zabezpieczyć wykałaczkami.4.
Jajko roztrzepujemy z odrobiną
mleka. Na osobnym talerzyku wysypujemy
bułkę tartą i dodajemy do niej
papryke jalapeno.5. Rozgrzewamy olej/oliwę.6. Ruloniki maczamy w
jajku i obtaczamy w ostrej
bułce tartej. Smażymy.


Jeśli nie macie pomysłu na surówkę, pasująca do tej potrawy, podam przepis na pyszną, ekspresową surówkę z
pora:1 średniej wielkości
por2 mniejsze
jabłka2 łyżki
majonezusólpieprzWszystko dokładnie myjemy.
Pora kroimy w małą kosteczkę.
Jabłka ścieramy na grubych oczkach. Wszystko mieszamy razem z
przyprawami i
majonezem.Smacznego!Pani M.