Wykonanie

Wiele moich przepisów na ciasta dostałam w prezencie ślubnym.Koleżanka mojej mamy spisała mi tylko te wypieki, które wypróbowała i które zawsze wychodzą.Mama część z nich zna na pamięć, bo razem "testowały" wymysły swoich koleżanek z pracy.W każdym razie, gdy stanęłam na ślubnym kobiercu pani Maryla wręczyła mi duzy zeszyt w kolorowe kwiaty a w nim wiele pysznych ciast.Jednym z nich są popularne kiedyś Fale Dunaju.To bardzo smaczne ciasto. Mokre, rozpływające się w ustach i ...ciekawe :)Mam nadzieję, że wykorzystacie mój przepis w jakiś niedzielny poranek.Gwarantuje pyszne zapachy :)SKŁADNIKI:ciasto:małe
masło roślinne6 jaj (osobno
białka i
żółtka)2 szkl.
mąki poznańskiej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szkl.
cukrucukier waniliowy2 lyżki
kakaosłoik
wiśni drążonychkrem:1/2 l
mleka 3,2 %
cukier waniliowy1/2 szkl.
cukru2 łyżki
mąki poznańskiej2 łyżki
mąki ziemniaczanejpolewa czekoladowa:3 łyżki
kakao3/4 szkl.
cukru1/2 kostki
palmy1/3 szkl
mlekaWYKONANIE:1.
Masło,
cukier,
żółtka- ucieramy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy przesianą szklankę
mąki z proszkiem.2.
Białka ubijamy, następnie dodajemy drugą szklankę
maki. Następnie łączymy z masą z
zółtek.3. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.Do drugiej dodajemy
kakao i 3 łyżki
wody z kranu.Wykładamy ją na masę białą "kubkami".4. Na wierzch kładziemy drążone
wiśnie (by nie wpadały obtoczcie je w
mące).Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.Krem:Odlewamy pół szklanki
mleka. Resztę wlewamy do garnka i podgrzewamy z
cukrami.W pół szkl
mleka rozpuszczamy dokładnie
mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dolewamy to do gotującego
mleka. Mieszamy dokładnie aż powstanie gładki
budyń.Czekamy aż
budyń ostygnie.Po tym czasie rozkręcamy
masło roślinne i po łyżce wkręcamy zimny
budyń.Gotową masę budyniową rozsmarowujemy na ostygnięte ciasto.
polewa czekoladowa:Wszystkie składniki rozpuszczamy do uzyskania jednolitej masy. Studzimy.Gdy się wychłodzi i zgęstnieje polewamy ciasto.





Smacxznego!Pani M.