Wykonanie
Prosty, pyszny i zdrowy obiad


Risotto z
kaszy pęczak, czyli pęczotto. Danie bardzo pożywne i smaczne. Przedstawiam w wersji z
grzybami,
szpinakiem i żołądkami drobiowymi.Składniki:3 szklanki
kaszy pęczak1
cebula3 ząbki
czosnku400g
mrożonego szpinaku400g
grzybów (ja użyłem mrożonych prawdzików i podgrzybków)500g
żołądków drobiowychgałka muszkatałowa
lubczyk suszony
tymianekpieprz i
sólkostka rosołowaolejZaczynamy od opłukania żołądków, gotujemy je w wodzie z
kostką rosołową do miękkości, trwa to około 80 minut. Po ugotowaniu żołądki odcedzamy i kroimy w plastry. Odstawiamy.
Cebulę i
czosnek kroimy w kostkę, a odmrożone
grzyby w plastry. Trzy łyżki
oleju rozgrzewamy w garnku i podsmażamy na nim
cebulę,
czosnek i
grzyby, często mieszamy. Trwa to około 6-7 minut. Następnie dorzucamy przepłukany na sicie pęczak i zalewamy go sześcioma szklankami
wody. Dodajemy wszystkie
przyprawy i pokrojone żołądki, gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. W tym czasie
szpinak odmrażam na dużej patelni, tak, żeby cała
woda odparowała.Po 20 minutach dodaję
szpinak i sprawdzam miękkość
kaszy, jeśli, jest za twarda to dolewam jeszcze 1 szklankę
wody. Gotuję jeszcze około 7 minut ciągle mieszając. Na koniec możemy jeszcze doprawić
solą i
pieprzem.Podajemy z posiekaną
natką pietruszki.