Wykonanie
Uwielbiam lato, kiedy
mogę jechać na
jagody do lasu, w ogródku rośnie pachnąca
orzechami rukolę.Przedstawiam Wam jedno z moich ulubionych śniadań.
Na początek muszę przyznać się wam, że nadal mimo zmiany stylu życia i diety nie potrafię zrezygnować z masła/margaryny. Ale pracuję nad tym :)Moje dzisiejsze śniadanko.Składniki:2 kromki
pełnoziarnistego chlebakilka listków
rukolijagodyborówkigranat dla osłody łyżka domowego
dżemu brzoskwiniowegoser twarogowy "lekki"Na temat
jagód pisałam przy okazji jednego z koktajli (tutaj).Poniżej kilka zdań na temat niektórych składników.
Rukola - kiedy powiedziałam swojej mamie, że w ogródku chciałabym zasiać
rukolę, usłyszałam "a co to takiego?" Niestety ta wspaniała w smaku, lekko gorzkawa i orzechowa roślina nie jest jeszcze bardzo popularna w Polsce. Jej prawdziwa nazwa to Rokietta Siewna. Znana była jeszcze przed wojną. Zawiera 8x więcej wapnia, 5x wit. A i wit. K, wit. z grupy B oraz 4x więcej żelaza niż dobrze nam znana
sałata lodowa. Zapobiega osłabieniom, anemii oraz zwiększa odporność. Ma bardzo mało kalorii (ok 20 g
rukoli to 5 kcal), zawiera bardzo dużo błonnika, który po przedostaniu się do żołądka pęcznieje poprawiając perystaltykę jelit i dając uczucie sytości. Powinna być dodawana do ciężkostrawnych potraw, gdyż ułatwia trawienie. Ma działanie bakteriobójcze. Można dodawać ją do wszelkiego rodzaju potraw co powoduje zaostrzenie potraw bądź tak jak ja jeść ją na kanapce, a nawet dodawać do
sosów, czy zastępować dobrze nam znana
bazylię. Tu macie przepis na pyszną
sałatkę z
rukolą :)
Granat - czyli granatowiec właściwy.
Granat czczony był jako roślina święta, odegrał wielką rolę w obrzędach na Bliskim Wschodzie. Uznawano go za symbol odradzania się i płodności, a kwiat uchodził za symbol miłości. Antyoksydanty znajdujące się w tym
owocu wykazują wielokrotnie silniejsze działanie niż antyoksydanty zawarte m.in. w zielonej herbacie. Polifenole z
owocu granatu w organizmie człowieka mogą unieszkodliwić agresywne działanie wolnych rodników. O soku z
granatu możecie przeczytać na przykład tutaj .
Borówki - moi znajomi mają plantację
borówki. Od nich dowiedziałam się, że ma ona ponad 400 gatunków! WOW! W Polsce znamy ją głównie pod nazwą
borówki amerykańskiej.Jest ona doskonałym źródłem witaminy C (potrzebnej do rozwoju i regeneracji tkanek, wspomagania przyswajania żelaza, wzmocnienia układu odpornościowego). Jeśli zjemy 300 g świeżych
owoców, pokryjemy 100% dziennego zapotrzebowania na ta witaminę. Dodatkowo
borówka zawiera wit. A, te z grupy B oraz PP, cynk, selen, miedź.Jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, znanych jako antyoksydanty, chroniących przed działaniem wolnych rodników. Zapobiegają przed zapaleniem żył głębokich, niewydolnością żylną, a nawet przed zatorami. Zapobiegają infekcjom dróg moczowych. Poprawiają wzrok i leczą biegunkę oraz zatrucia pokarmowe.I tak o
borówce jak i jagodach można by było pisać wiele...Takie śniadanko mogłabym jeść każdego ranka.A wam jak pasuje takie połączenie?